Tiedätkö, miksi pikaratkaisut eivät toimi?

Pikaratkaisut saattavat tuntua houkuttelevilta, mutta tosiasia on, että ne eivät toimi pitkällä aikavälillä. Ne vievät elimistöltä sen tarvitsemat ravintoaineet, ja paino nousee helposti takaisin. Health Clinic ‑laihdutusklinikan ravitsemusterapeutti Maarja Lember kertoo, miksi nopeat dieetit eivät toimi.

Nopeavaikutteiset lääkkeet ovat loputon noidankehä

On totta, että paastoruokavalio voi aluksi auttaa laihtumaan, mutta kun palaa normaaliin syömiseen ja liikuntaan, pudonnut paino tulee nopeasti takaisin.

Tätä kutsutaan jojoilmiöksi. Kun paino laskee, se laskee sekä rasva- että lihasmassan kustannuksella. Kun paino nousee, rasvamassa kasvaa kuitenkin enemmän. Tämän seurauksena laihduttajilla on usein vähemmän vähärasvaista lihasmassaa ja enemmän rasvamassaa, mikä johtaa pienempään lepoenergiankulutukseen ja vaikeuttaa tulosten saavuttamista jokaisella uudella dieetillä.

Hedelmällisyyslääkkeet voivat jättää elimistön ravitsemuksen puutteelliseksi

Dieetin tyypistä ja kestosta riippuen voi esiintyä myös ravintoaineiden puutoksia. Noudattaessamme dieettiä tai ravitsemussuunnitelmaa tai käyttäessämme kalorilaskuria siirrymme yhä kauemmas sisäisestä nälän ja kylläisyyden tunteestamme.

Jos jätämme dieetin väliin tai lopetamme kalorilaskurin käytön, meistä tuntuu, että syömme liikaa. Emme todellisuudessa tunne omaa sisäistä säätelyämme, koska olemme aina noudattaneet nälkää ja kylläisyyttä koskevia sääntöjä.

Kiinteä painoluku ei kerro mitään

Paastodieeteissä tavoitellaan usein tiettyä painolukemaa. Todellisuudessa meidän olisi kuitenkin tarkasteltava laajemmin terveyden, mielialan ja fyysisen kestävyyden paranemista.

Yleensä hidas laihtuminen on parempi vaihtoehto, koska elimistö pystyy sopeutumaan muutoksiin paremmin ja laihtuminen on yleensä pysyvämpää. Suositeltu painonpudotus on yksilöllinen ja riippuu henkilön lähtöpainosta. Yleisesti ottaen teoreettinen suositus on laihduttaa enintään puoli kiloa viikossa.

Painonpudotukseen ei ole ihmelääkettä

Painonpudotukseen ei ole ihmelääkettä – on luotava pysyvä ja kestävä muutos, eikä pidä noudattaa tiukkoja dieettejä tai suunnitelmia, joihin liittyy tiukkoja rajoituksia. Pikemminkin sen pitäisi olla päätös edetä tasaisesti, askel askeleelta, kohti tavoitteita.

On ihmisluonnon mukaista haluta nopeita tuloksia, mutta painonpudotuksessa kannattaa tavoitella pitkäjänteisiä ja pysyviä tuloksia.

Ravitsemusvalmennuksen käynyt Hander sanoo, että muutos on valtava ja positiivinen. ”Olen paljon itsevarmempi ja minun on helpompi elää. Kaikki on helpompaa liikkumisesta ja pukeutumisesta lähtien. On ihanaa olla tyytyväinen omaan kehoonsa ja elämäänsä!” hän intoilee.

Lue Handerin koko tarina TÄSTÄ.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!