mini-bypass operatsioon

Mini-ohitusleikkaus

Mahalaukun mini-ohitusleikkaus (mini-bypass) on yksi bariatrisen kirurgian eli laihdutusleikkausten menetelmistä. Mini-ohitusleikkaus on yksi suosituimmista leikkausmenetelmistä sekä Virossa että muualla maailmassa, ja sitä pidetään erittäin turvallisena. Lihavuusleikkaukset vaikuttavat merkittävästi potilaan ravitsemusmieltymyksiin ja -tottumuksiin. Leikkauksen jälkeen potilaat saavuttavat kylläisyyden tunteen aiempaa pienemmillä ruokamäärillä. Tämän seurauksena kehon paino alkaa laskea ja myös monet liitännäissairaudet, kuten tyypin II diabetes, uniapnea, korkea kolesteroli, korkea verenpaine, nivelkivut ja muut liikalihavuuteen liittyvät sairaudet, lievenevät. Lihavuusleikkaus on nykyään lihavuuden hoidossa tehokkain pysyviä tuloksia antava menetelmä, joka auttaa merkittävästi parantamaan elämänlaatua ja pidentämään elinajanodotetta.

Mikä mahalaukun mini-ohitusleikkaus on?

Mini-ohitusleikkaus voidaan jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe on niin sanottu mahalaukun jakaminen. Pienemmästä mahalaukun osasta muodostetaan pieni putkimainen maha, jonka tilavuus on 50–60 ml. Jäljelle jäävä suurempi osa mahalaukusta kytketään ruoan reitiltä pois. Leikkauksen ensimmäisen vaiheen seurauksena voidaan syödä vain pieni määrä ruokaa kerrallaan.

Toisessa vaiheessa ohutsuolesta otetaan noin 150–200 cm pitkä osa, joka liitetään pienen putkimaisen mahalaukun alaosaan. Erotettu suurempi osa mahalaukusta ja ohutsuolen alkuosa jäävät tosin ruokareitin ulkopuolelle, mutta ne liitetään kuitenkin ruoansulatusjärjestelmään. Uuden yhteyden kautta mahaneste, sappi ja haimaneste ohjataan ohutsuoleen paljon tavallista myöhäisemmässä ruoansulatuksen vaiheessa. Leikkauksen seurauksena ruoalta jää ennen imeytymistä kulkematta noin 150–200 cm ohutsuolesta. Ohutsuolen keskimääräinen pituus on yleensä noin 600 cm eli kuusi metriä, ja mini-ohitusleikkauksen jälkeen siitä jää ruoan kuljettavaksi noin 400 cm eli neljä metriä. Mini-ohitusleikkauksen toisessa vaiheessa syntyy imeytymishäiriökomponentti eli ravintoaineiden imeytymisen väheneminen. Eri vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi proteiinien ja rasvojen imeytyminen vähenee jonkin verran, joten elimistö saa ruoasta vähemmän energiaa (kaloreita).

Tärkein ero mahalaukun tavanomaisen ohitusleikkauksen ja mini-ohitusleikkauksen välillä on se, että mini-ohitusleikkauksessa on vain yksi uusi liitos eli anastomoosi, kun taas tavanomaisessa mahalaukun ohitusleikkauksessa tehdään kaksi liitosta – ylempi ja alempi. Tämän vuoksi mini-ohitusleikkaus voidaan suorittaa nopeammin kuin perinteinen mahalaukun ohitusleikkaus, ja siihen liittyy vähemmän komplikaatioita (myös myöhemmin ilmeneviä ongelmia, kuten sisäisiä tyriä ja suolitukoksia, on huomattavasti vähemmän). Myös ohitettavan ohutsuolen osan pituudessa on ero. Tavallisessa ohitusleikkauksessa ohutsuolen alkuosasta jää ruokareitin ulkopuolelle 100–150 cm ja mini-ohitusleikkauksessa 150–200 cm.

Miten mini-ohitusleikkaus toimii?

Mini-ohitusleikkaus rajoittaa kerralla syötävän ruoan määrää, vähentää ravintoaineiden saantia ja muuttaa ruokahaluun vaikuttavien hormonien toimintaa. Mini-ohitusleikkaus on erittäin tehokas, ja käytännössä siinä on yhdistetty mahalaukun pitkittäisen resektion ja tavallisen mahalaukun ohitusleikkauksen menetelmät.
Mini-ohitusleikkaus on rajoittava. Tämä tarkoittaa sitä, että leikkaus pienentää mahalaukun kokoa, mikä rajoittaa syötävän ruoan määrää, aiheuttaa kylläisyyden tunteen nopeammin ja auttaa säilyttämään sen kauemmin. Rajoittavan vaikutuksen lisäksi ruoasta saatavan energian (kalorien) määrä vähenee jonkin verran, koska ruoan kulkureitistä jätetään pois jopa 180 cm ohutsuolta, mikä muuttaa proteiinien ja ravintorasvojen imeytymistä jonkin verran. Leikkauksen aikana ei poisteta yhtään elintä tai elimen osaa, ja aiemman anatomian palauttaminen jatkossa on mahdollista.

mini-bypass operatsioon
Mini-ohitusleikkaus

Odotettavissa oleva painonpudotus mini-ohitusleikkauksen jälkeen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahden vuoden kuluttua enemmistö potilaista on pudottanut 75–85 prosenttia ylipainostaan. Kun leikkauksesta on kulunut yli viisi vuotta, vastaava tulos on 70–75 %, joten mini-ohitusleikkaus on yksi parhaista pitkäaikaisesti vaikuttavista kirurgisista laihdutusmenetelmistä. Odotettu pitkän aikavälin painonpudotus leikkauksen jälkeen on mini-ohitusleikkauksen osalta jonkin verran suurempi kuin tavallisen ohitusleikkauksen ja mahalaukun pitkittäisen resektion yhteydessä.
Pysyvän ja pitkäaikaisen alhaisemman painon saavuttaminen ja säilyttäminen riippuu suurelta osin myös potilaan omasta panoksesta. On tärkeää tehdä elämäntapoihin tarvittavat terveelliset muutokset, jotta ruokavalio- ja liikuntatottumukset olisivat asiantuntijoiden suositusten mukaisia.

Millaiset potilaat voivat harkita mini-ohitusleikkausta?

* Potilaat, joiden BMI on vähintään 30 kg/m2 ja joilla on liitännäissairauksia tai joiden BMI on yli 45 kg/m2.

* Tyypin II diabetesta sairastavat potilaat, sillä mini-ohitusleikkauksen jälkeen diabeteksen lieventymisen todennäköisyys on suurempi kuin mahalaukun pitkittäisen resektion tai tavallisen ohitusleikkauksen jälkeen.

* Mini-ohitusleikkaus sopii hyvin niille, joilla yksi syömiseen liittyvä ongelma on liiallinen makean syönti.

* Potilaat, jotka ovat erittäin motivoituneita noudattamaan ohjeita ja suosituksia, varsinkin vitamiini- ja kivennäisainevalmisteiden jatkuvasta päivittäisestä käytöstä.

maovähendusoperatsiooniks sobivus

Mittaa oma painoindeksisi

BMI calculator
150
50

SINUN PAINOINDEKSISI:

Leikkauksen tiedot

KirurgiTri Rein Adamsontri Martin Adamsontri Sven Troost
Painoindeksiä koskeva indikaatio30:stä alkaen, riippuen liitännäissairauksista
AnestesiaYleisanestesia
Leikkauksen kesto1–1,5 tuntia (laparoskooppinen)
Yöpymiset sairaalassa2
Tarvittava loma2 viikkoa
Odotettu painonpudotus75–85 % ylipainosta (pitkällä aikavälillä noin 75 %)
Edut
 • Yhtä suuri tai jopa suurempi painonpudotus kuin tavallisella
  mahalaukun ohitusleikkauksella (bypass)
 • Tyypin II diabeteksen erittäin hyvä hallinta
 • Pienempi komplikaatioiden riski
Puutteet
 • Korkea vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteiden riski
  (edellyttää erittäin hyvää hoitomyöntyvyyttä ja jatkuvaa ravintolisien käyttöä)
 • Mahdollinen ruokaintoleranssin ja epämiellyttävien ruoansulatushäiriöiden
  aiheutumisen riski suurempi kuin muissa leikkaustyypeissä
Leikkausta edeltäneen anatomian palautettavuusKYLLÄ
Hinta5900 €

Osamaksu

Alkaen 154 € kuukaudessa. Hae osamaksua tästä.

Testaa soveltuvuutesi

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen edut

 • Koska leikkaus on teknisesti yksinkertaisempi, siinä esiintyy komplikaatioita harvemmin
 • Vähintään vastaava tai jopa suurempi painonpudotus kuin tavallisessa bypass- eli mahalaukun ohitusleikkauksessa
 • Huomattavan hyvä sairaalloiseen lihavuuteen liittyvien sairauksien paranemismäärä, erityisesti tyypin II diabeteksen osalta (lievenee 80 %:ssa tapauksista)
 • Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen yhteydessä esiintyy muihin vastaaviin toimenpiteisiin verrattuna vähemmän vatsakipukohtauksia
 • Entinen anatomia voidaan palauttaa

Mahalaukun mini-ohitusleikkauksen puutteet

 • Saattaa ilmetä vitamiinien ja kivennäisaineiden puutetta
 • Useammin ongelmia raudanpuutteen ja siitä johtuvan anemian vuoksi
 • Voi aiheutua ruoka-aineintoleranssiin liittyviä ruoansulatuskanavan oireita, kuten ripulia, liiallisia suolikaasuja jne.
 • Jonkinasteinen mahahaavan riski, erityisesti säännöllisen kipulääkkeen käytön ja tupakoinnin yhteydessä
 • Yhdelle prosentille potilaista voi kehittyä vakava ravintoaineiden imeytymishäiriö, joka voi joissakin tapauksissa vaatia korjausleikkausta

Mitä paketin hinta sisältää?

 • Suomenkielinen palvelu
 • Elinikäinen asiakastuki
 • Kirurgin konsultaatio Helsingissä
 • Kliinisen ravitsemusterapeutin neuvonta ennen leikkausta
 • Laivaliput Helsinki–Tallinn–Helsinki (paluumatkalla hytti)
 • Analyysit ja tutkimukset ennen leikkausta ja sen jälkeen (ennen sairaalasta kotiutusta)
 • Kaikki leikkaukseen ja sairaalassa oloon (1–2 yötä toimenpiteestä riippuen) liittyvät kustannukset
 • Kliinisen ravitsemusterapeutin neuvonta leikkauksen jälkeen
 • Ohjeet leikkauksen jälkeiselle ajalle tietoaineistoineen
 • Suomenkielinen sairauskertomus ja muut tiedot lääkärille
 • Virallisen sairauslomatodistuksen hakemiseen tarvittavat asiakirjat
 • Seurantatarkastukset kirurgin luona Helsingissä tai sähköpostitse
 • Psykologin neuvonta
 • Kliinisen ravitsemusterapeutin konsultaatiot 6, 12 ja 24 kuukautta leikkauksen jälkeen (verkossa tai puhelimitse)
 • Kaikki kuljetukset Tallinnan sataman, lentokentän, hotellin ja sairaalan välillä
 • Yksi yö Tallinnan keskustan hotellissa ennen leikkausta
 • Varhais- ja myöhäiskomplikaatioiden hoito – edellytyksenä on, että hoito suoritetaan samassa sairaalassa, jossa ensimmäinen leikkaus tehtiin
 • Alennettu hinta lihavuusleikkauksen jälkeiselle plastiikkakirurgialle huomattavan laihtumisen jälkeen (vatsan, olkavarsien, reisien ja rintojen plastiikkakirurgia)

Lue tyytyväisistä asiakkaistamme

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!