Viime vuosina on yhä enemmän puhuttu siitä, että painoindeksi yksistään ei ole riittävän tarkka mittari laihduttamistarvetta arvioitaessa. On merkittävää ottaa huomioon myös kehon koostumus sekä se, mille kehon alueelle rasva pyrkii keräytymään.
Vyötärölihavuudessa puhutaan silloin kun rasva kertyy tavallista enemmän keskivartaloon. Tällöin suurin osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään, suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Tätä rasvaa kutsutaan viskeraaliseksi rasvaksi. Vyötärölihavuuteen liittyy usein myös maksan rasvoittuminen eli rasvamaksa. Maksan rasvoittuminen lisää merkittävästi 2 tyypin diabeteksen sekä sydän -ja verisuonitautien kehittymisen riskiä. Rasvamaksaan saattaa vähitellen muodostua myös arpikudosta, mikä vähentää maksan toimintakykyä ja voi vähitellen johtaa maksakirroosiin asti. Vyötärölihavuus liitetään myös kohonneeseen riskiin sairastua: metaboliseen oireyhtymään, uniapneaan, kihtiin, kohtusyöpään sekä vaihdevuosien jälkeiseen rintasyöpään. Nuorilla naisilla vyötärölihavuuteen liittyy usein kuukautiskierron häiriöitä ja tämän seurauksena myös lapsettomuutta.
Koska vatsaonteloon kertynyt rasva aiheuttaa monia vakavia sairauksia, vyötärölihavuus on tärkeä tunnistaa ja hoitaa!
Mistä tiedän onko minulla vyötärölihavuutta?
Vyötärölihavuutta voi esiintyä myös lievästi ylipainoisilla sekä normaalipainoisillakin (BMI alle 25)! Vatsaontelossa oleva vatsa pullistaa vyötärön seutua eli vyötärölihavuuden toteamiseen käytetään vyötärön ympäryksen mittaamista. On tärkeää, että vyötärön mittaus tehdään oikein.
- Suorita mittaus ilman vaatteita tai pienissä alushousuissa. Seiso peilin edessä ja tunnustele molempia kylkiä.
- Etsi lonkkaluun ylin kohta. Se tuntuu yleensä selvästi kovana alueena ihon läpi.
- Tämän alueen yläpuolella on kapea pehmeä alue. Pehmeä alue päättyy ylempänä kohtaan, jossa ennen alimmat kylkiluut tuntuvat kiinteämpinä ihon läpi tunnustellessa.
- Aseta mittanauha siten, että se kulkee molemmissa kyljissä lonkkaluiden yläpuolella sijaitsevan pehmeän kohdan päältä.
- Tee mittaus kevyen uloshengityksen aikana.
Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm. Suurissa tutkimuksissa on todettu, että kun naisilla vyötärön ympärys 80 cm ja miehillä 94 cm ylittyy, sairauksien vaara alkaa kasvaa. Näitä rajoja voi pitää varoitusmerkkinä. Jos ne ylittyvät, kannattaa pyrkiä siihen, ettei vyötärö enää kasvaisi.
Mitä voin tehdä vyötärölihavuuden ehkäisemiseksi sekä hoitamiseksi?
Ihmisen perimä vaikuttaa merkittävästi siihen, mille alueelle kehossa rasva keräytyy. Tähän osaan emme pysty itse vaikuttamaan. Se mihin voimme vaikuttaa ovat elintavat ja -valinnat. Rasvan kertymistä juuri vyötärön alueelle lisäävät: tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä vähäinen liikunta. Täsmähoito vyötärölihavuuteen on laihduttaminen! Vyötärölihvuudessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota liikunnan lisäämiseen, koska liikunta tutkitusti vähentää vatsaontelon rasvaa silloinkin, vaikka laihtuminen ei näkyisi heti edes painossa. Muutenkin laihduttamisen aikana rasvakudos vähenee jopa enemmän vatsaontelon sisältä kuin ihon alta. Täällä Health Clinic painonhallintaklinikalla olemme valmiita auttamaan sinua löytämään juuri sinulle sopivan laihdutus menetelmän pysyvään painonhallintaan! Olemme tukemassa sinua kestäviin tuloksiin!
Viite : Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus) – Terveyskirjasto