Mahalaukun kavennusleikkaus: myytti versus todellisuus

Lihavuus on suuri ongelma, joka ei vaikuta ainoastaan itsetuntoomme vaan myös fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Usein ei ole silti suinkaan helppoa pudottaa painoa. Ongelma voi siinä tapauksessa olla lääketieteellinen ja silloin tarvitaan jo kirurgista apua. Koska lihavuusaihe on varsin arkaluontoinen ja herättää ihmisissä paljon kysymyksiä ja pelkoja, päätimme tällä kertaa kirjoittaa mahalaukun kavennusleikkaukseen liittyvistä myyteistä ja todellisuudesta.

Bariatrinen kirurgia on lääketieteen ala, jonka tavoitteena on tarjota apua tarvitseville konkreettisia, välittömiä ja mitattavia tuloksia painon laskussa. Klinikkamme tarjoaa seuraavia leikkauksia: mahalaukun sisäinen pallomahalaukun pitkittäinen resektioja mahalaukun ohitusleikkaus.

Myytti:Mahalaukun kavennusleikkaus takaa 100-prosenttisen painon laskun.

Todellisuus:Tämä väite on väärä, sillä jokainen mahalaukun kavennusleikkaus antaa sinulle tietysti apua painon laskussa, mutta mikään niistä ei takaa sitä. Myös itse tulee työskennellä kovasti, muuttaa ravitsemustottumuksia ja elämäntapoja ja myös noudattaa niitä ankarasti.

Myytti: Mahalaukun kavennusleikkauksesta jää suuri ja ruma arpi.

Todellisuus: Se ei ole totta. Nykyaikaisen teknologian ja laparoskooppisen kirurgian (toteutetaan pienen kameran avulla, joka näyttää lääkärille tarkalleen mitä missäkin on, eikä vaadi isoa viiltoa) avulla sekä koulutetun ja vuosien kokemuksen omaavan kirurgin suorittamana leikkauksesta jäävä arpi on minimaalinen.

Myytti: Mahalaukun kavennusleikkauksessa käynyt nainen ei voi tulla raskaaksi.

Todellisuus:Tämä väite on väärä. Mahalaukun kavennusleikkaus ei vaikuta raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin millään tavalla. Kirurgisen toimenpiteen jälkeen tulee tosin odottaa pari vuotta, mutta sen jälkeen sinulla on vihreä valo! Odottaa tulee siksi, että paino vakiintuisi. Kuten tiedetään, raskaus voi vaikuttaa siihen voimakkaasti.

Myytti: Mahalaukun kavennusleikkauksessa käyneillä potilailla syntyy kivennäisaineiden ja vitamiinien puutetta.

Todellisuus:Kyllä, jossain määrin. Sitä voi kuitenkin säädellä tasapainotetulla ja strategisesti suunnitellulla ruokavaliolla. Ravitsemusneuvojamme Anni Laas kirjoittaa sinulle tarkalleen, mitä ja millaisia määriä sinun tulee leikkauksen jälkeen syödä ja juoda. Lisäksi tiimissämme on kokenut ravitsemusasiantuntija Erik Orgu, joka on laatinut erityisiä ja maukkaita reseptejä nimenomaan mahalukun kavennusleikkauksessa olleille potilaille.

Myytti: Bariatrinen kirurgia merkitsee mahalaukun ns. kiinni nitomista.

Todellisuus:Se ei ole totta. Useat mahalaukun kavennusleikkaukset on kehitetty vähentämään kulutettavan ruoan määrää. Esimerkiksi mahalaukun sisäisen pallon osalta mahalaukkuun asennetaan steriilillä nesteellä täytetty pallo, joka aiheuttaa kylläisyyden tunnetta ja vähentää ruokahalua. Jotkut hoitotoimenpiteet vaikuttavat ruoansulatuskanavaan ja ravintoaineiden ja kalorien imeytymiseen. HUOM! Sinulle parhaan ja sopivimman lääketieteellisen tavan laskea painoa löydät konsultoimalla lääkärin kanssa.

The Health Clinicin kirurgin tri Rein Adamsonin mukaan mahalaukun kavennusleikkauksenkin, kuten kaikkien samantapaisten leikkausten, yhteydessä esiintyy joitakin komplikaatioita. ”Ne ovat kuitenkin spesifisempiä. Tavanomaisten komplikaatioiden kuten verenvuotojen ja haavaongelmien lisäksi voi ilmetä uusien ns. yhdisteiden vuotoa ja mahan tai suolen sisällön sattumista vatsaonteloon”, tri Adamson kertoo ja lisää, että tällaisissa tapauksissa tulee koulutetun ja kokeneen bariatrian kirurgin toimia nopeasti.

”Kirurgien laajojen kokemusten ansiosta bariatristen leikkausten kesto on nykyisin vain korkeintaan puolitoista tuntia, joka vähentää merkittävästi muiden mahdollisten komplikaatioiden syntyä. Käytämme paitsi laadukkaita apuvälineitä myös täydentäviä turvaompeleita välttääksemme vuotojen synnyn mahdollisuutta”, tri Adamson kertoo ja vakuuttaa, että kyseessä on kuitenkin erittäin turvallinen leikkaus, jota seuraa verrattain nopea kuntoutuminen.

Heräsikö lihavuusleikkaukseen liittyviä kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä!

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!