Kolme myyttiä laihdutuksesta

Useimmilla ihmisillä on kokemusta painonpudotuksesta. Siihen ryhtyminen ei kuitenkaan välttämättä ole kovin helppoa, koska siihen liittyy paljon virheellisiä myyttejä. Nostamme esiin niistä yleisimmät ja selitämme, miksi ne eivät pidä paikkaansa.

Kello kuuden jälkeen ei saisi syödä

Yksi laihdutusmaailman yleisimmistä myyteistä on, että kello kuuden jälkeen ei saa enää syödä. Itse asiassa ruoan määrällä ja laadulla on painonpudotuksessa suurempi merkitys kuin ruokailuajalla [Davis et al. 2022]. Tässä on kuitenkin jonkin verran perää – syöty ruokamäärä voisi jakautua tasaisemmin koko päivän ajalle, eikä illalla syötävän annoksen kannata olla päivän suurin. On myös hyvä välttää suurten ruokamäärien syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä jos vatsa on nukkumaan mennessä hyvin täynnä, se voi heikentää unenlaatua.

Laihdutettaessa ei saa syödä hiilihydraatteja

Hiilihydraatteja pidetään usein painonnousun syynä. Todellisuudessa hiilihydraatit ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota ja ihmiskehon ensisijainen energianlähde.

On tärkeää tietää, että hiilihydraatteja on erityyppisiä: on yksinkertaisia hiilihydraatteja ja monimutkaisia hiilihydraatteja.

Yksinkertaisia hiilihydraatteja ovat ennen kaikkea erilaiset makeiset ja makeutetut juomat. Runsaasti lisättyä sokeria sisältävät ruoat ovat yleensä energiapitoisia, joten niitä kannattaa syödä harvemmin.

Monimutkaisia hiilihydraatteja ovat kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet, vihannekset, palkokasvit, hedelmät ja marjat. Kuidut lisäävät ruokamassan määrää vatsassa aiheuttaen siten pidempään kestävän kylläisyyden tunteen, joka puolestaan auttaa säätelemään syötäviä ruokamääriä.

Laihdutusleikkaus on nopea pelastus

Vaikka tietoisuus kasvaa jatkuvasti, moni ajattelee yhä, että lihavuusleikkaus on nopea ratkaisu. Leikkausta käytetään kuitenkin yleensä viimeisenä keinona, kun muut kokeillut menetelmät ovat epäonnistuneet.

Jokaiseen leikkaukseen liittyy riskejä. Leikkaus ei myöskään yksistään riitä – pitkäaikaisen painonpudotuksen onnistumisen takaavat uudet opitut syömis- ja liikuntatottumukset. Joissakin tapauksissa paino voi myös alkaa nousta uudelleen, jos henkilö ei muuta pysyvästi elämäntapojaan vaan pitää kiinni vanhoista tottumuksistaan.Viitteet

Davis R, Rogers M, Coates AM, Leung GKW, Bonham MP. The Impact of Meal Timing on Risk of Weight Gain and Development of Obesity: a Review of the Current Evidence and Opportunities for Dietary Intervention. Curr Diab Rep. 2022;22(4):147-155. doi:10.1007/s11892-022-01457-0

Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013;5(4):1417-1435. Published 2013 Apr 22. doi:10.3390/nu5041417

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!