Tiesitkö? Nämä ovat merkkejä siitä, että sinun pitää kiinnittää huomiota painoosi

Kehon paino nousee salakavalasti. Yksi ylimääräinen kilo ei ehkä anna aihetta huoleen, mutta vuosien kuluessa yhdestä kilosta voi tulla useita kymmeniä kiloja, ja se on jo huomattava ylipaino. Bariatriaan ja vatsanseinämän korjausleikkauksiin erikoistunut laihdutusklinikan kirurgi tri Martin Adamson kertoo, millaiset merkit viittaavat siihen, että painoon pitäisi puuttua.

Seuraa painoindeksiäsi

Hyvä kehonpainon mittari on painoindeksi. Jos painoindeksisi on yli 25, sinun pitäisi jo miettiä painoasi iästäsi riippumatta. Tämä ei tietenkään koske urheilijoita, joiden paino on lihasmassan vuoksi suurempi.

Huomaa, että tavoitteena ei ole ehdottomasti olla painoindeksin normaalivälin alarajalla. Normaalipainon vaihteluväli on itse asiassa melko laaja.

Muista, että ylipaino on enimmäkseen elämäntapakysymys

Usein ajatellaan, että lihavuus johtuu geeneistä eikä sitä voi muuttaa. Itse asiassa kehoa muokkaavat enemmän elämäntavat ja tottumukset. Ylipainoisten perheiden ongelmana on usein se, että vanhemmat siirtävät lapsilleen omia elintapojaan eli ruokailutottumuksiaan ja liikunnan puutetta.

Huomaa terveysongelmat

Painonnousuun liittyy monia ongelmia. Korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, nivelongelmat, hedelmättömyys ja sydänsairaudet ovat niistä tavallisimpia. Yksi yleisimmistä painonnousuun liittyvistä ongelmista on masennus, sillä paino vaikuttaa ihmisen itsetuntoon.

Vaikka lihavuuteen liittyvien ongelmien ilmeneminen on yksilöllistä, lihavuudella on kielteinen vaikutus kaikkiin kehomme elinjärjestelmiin, ja on vain ajan kysymys, milloin ensimmäiset terveysongelmat ilmenevät.

Laihduttamalla on mahdollista parantua tai täysin kuntoutua monista ongelmista.

Uskalla hakea apua

Jos et onnistu itse muuttamaan elämäntapojasi eikä paino ponnistuksista huolimatta laske, kannattaa hakeutua asiantuntijan vastaanotolle. Ei kannata pelätä, että ensimmäinen ratkaisu olisi heti leikkaus. Ei ole! Ensimmäiseksi kannattaisi aloittaa ravitsemusterapeutista, joka selittää, miten syödä oikein, jotta saavutetaan terveellinen paino.

Jos painonnousu on suurta eikä ravitsemusterapeutti tai -asiantuntija ole pystynyt auttamaan, kannattaa ottaa yhteyttä yleislääkäriin, joka arvioi terveydentilan yleisesti ja diagnosoi mahdolliset ylipainoon liittyvät sairaudet eli tekee alustavan riskinarvioinnin, sillä ylipainoon liittyy usein terveysongelmia.

Jos yleislääkärin toimet eivät näytä riittävän ja halutaan saada terveydentilasta tarkempi kuva, yksityisten lääkäriyritysten tarjoamat terveystarkastuspaketit ovat hyvä ratkaisu. On myös mahdollista valita yksittäisiä kokeita, jotka eivät ole kalliita mutta antavat terveydentilaansa murehtivalle mielenrauhaa.

44-vuotiaan Jyrin paino alkoi tupakoinnin lopettamisen jälkeen nousta ja kohosi 155 kiloon. Hän kokeili erilaisia laihdutusmenetelmiä, mutta ne eivät tuottaneet tulosta. Hän kävi ravitsemusterapeutilla ja noudatti ruokavaliosuunnitelmaa. Jyri jaksoi noudattaa sitä 2–3 kuukautta ja laihtuikin, mutta sitten hän luovutti ja sai kilot takaisin.

”Painoni vaihteli valtavasti. Saatoin helposti lihoa viikossa 10 kiloa ja sitten taas vähitellen laihtua. Kun laihduttamiset eivät tuottaneet tulosta, hain netistä ratkaisuja ja päädyin lihavuusleikkaukseen. On helppo sanoa, että katsopas, hän ei viitsinyt pitää ruokavaliotaan kurissa. Nyt tiedän, että jokainen keho on erilainen, ja se, mikä toimii toisella, ei välttämättä sovi toiselle. Leikkauksen jälkeen olen pystynyt noudattamaan ravitsemussuunnitelmaa ongelmitta”, hän sanoo.

Lue Jyrin koko tarina TÄSTÄ.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!