Jüri edulugu

Jyrin tarina

44-vuotias Jyri erottuu kaukaa, koska hän on peräti 192 cm pitkä. Lihavuuteen taipuvaisen miehen paino alkoi nousta tupakoinnin lopettamisen jälkeen ja kohosi 155 kiloon. Jyri kokeili erilaisia laihdutusmenetelmiä, jotka eivät tuottaneet tulosta. Näin syntyi päätös tulla Health Clinicille laihdutusleikkaukseen.

Kauanko painosi oli ollut sellainen?

Olin varmasti ollut ylipainoinen jo pitkään, mutta kun lopetin tupakoinnin neljä vuotta sitten, paino alkoi nousta erittäin nopeasti.

Kuinka paljon olit tarkkaillut ravitsemustasi?

Olin käynyt ravitsemusneuvojan vastaanotolla ja tarkkaillut painoani. Minulle oli laadittu ravitsemussuunnitelma siitä, mitä söisin ja kuinka paljon. Jaksoin noudattaa sitä 2–3 kuukautta ja laihduinkin, mutta sitten luovutin ja kilot palasivat.

Mitä terveysongelmia painosi aiheutti?

Minulla ei ollut välittömiä terveyteen liittyviä syitä mennä leikkaukseen, vaikka otinkin esidiabetekseen lääkettä. Juuri painon vuoksi oli suuri todennäköisyys, että se puhkeaisi. Siitä huolimatta elämästä oli tullut helvettiä: olen luonteeltani pikemmin aktiivinen, mutta esimerkiksi töissä en voinut enää tehdä asioita, kiipeillä tai hypätä. Kilot aiheuttivat myös nivelvaivoja. Sopivia vaatteita oli vaikea löytää. Hikoilin hirvittävästi. En voinut siivota huonettakaan hikoilematta.

Miten päädyit lihavuusleikkaukseen?

Olin aikaisemmin kokeillut erilaisia laihdutusmenetelmiä ja aina epäonnistunut. Painoni vaihteli valtavasti. Saatoin helposti lihoa viikossa 10 kiloa ja sitten taas vähitellen laihtua. Kun laihduttamiset eivät tuottaneet tulosta, hain netistä ratkaisuja ja päädyin laihdutusleikkaukseen. On helppo sanoa, että näetkös, tuo ei viitsinyt pitää ruokavaliotaan kurissa. Nyt tiedän, että jokainen keho on erilainen, ja se, mikä toimii toisella, ei välttämättä sovi toiselle. Leikkauksen jälkeen olen pystynyt noudattamaan ravitsemussuunnitelmaa ongelmitta.

mini-bypass operatsioon

Jyri ennen miniohitusleikkausta ja 8 kuukautta sen jälkeen. Lähtöpaino 155 kg, oikeassa kuvassa 105 kg.

Oliko sinulla leikkaukseen liittyviä pelkoja?

En pelännyt leikkausta. Luotin lääkäreihin ja olin varma, että leikkaus onnistuu. Kaikki menikin erittäin hyvin. Minulla on erittäin myönteinen kokemus sekä klinikan henkilökunnasta, kirurgista, ravitsemusneuvojasta että kliinisestä psykologista, jonka tapaaminen kuuluu leikkauksesta kuntoutumiseen.

Miten leikkauksesta kuntoutuminen sujui?

Ensimmäisellä viikolla oli vähän kivuliasta syödä ja juoda, mutta kolmen viikon päästä kaikki oli kunnossa. Tapasin kolmen viikon kuluttua taas tohtori Rein Adamsonin, joka kertoi muun muassa, että alkuun elimistön onkin totuttava uuteen normaaliin. Aivoissa on näet säilynyt entinen syömismentaliteetti ja muistot suurista annoksista, mutta leikkauksen jälkeen tulin kylläiseksi jo pienistä ruokamääristä. Pari siemausta vettäkin vei näläntunteen. Ensimmäisten kolmen viikon aikana laihduin 15 kiloa.

Kolmen kuukauden kuluttua minulta otettiin verinäyte, jolla tarkastettiin, ovatko kaikki arvot kunnossa. Vointini oli erittäin hyvä, joten minulla ei ollut psykologillekaan mitään valitettavaa.

Millaista elämäsi on laihdutusleikkauksen jälkeen?

Muutokset ovat huomattavia. Viikossa paino putosi noin 1,5–2 kiloa. Oli harvoja viikkoja, jolloin painoni pysyi paikallaan, ja pari sellaista, jolloin se nousi hieman, mutta yleisesti paino laski johdonmukaisesti. Kun ennen leikkausta painoin 155 kg, kolmen ja puolen kuukauden kuluttua leikkauksesta vaa’an lukema oli 118 kg. Nyt kahdeksan kuukautta myöhemmin olen menettänyt painostani yhteensä 50 kiloa. Koska leikkauksen jälkeinen painonlasku kestää noin puolitoista vuotta, voisin laihtua vieläkin hieman.

Hikoilu on hävinnyt, portaiden kiipeäminen on helpompaa ja vointi on parempi. Yleisestikin liikun enemmän ja ymmärrän, että terveyden kannalta pitääkin liikkua. Minulla on pieniä konsteja pitää itseni jatkuvasti liikkeellä – kävelen aina kun mahdollista ja jos ajan autolla, pysäköin sen kauemmas ja kävelen loppumatkan.

Juuri kävelyä ja uintia olen alkanut harrastaa enemmän. Toistaiseksi kaikki on vain muuttunut parempaan suuntaan. Tällainen leikkaus voi todellakin olla täydellinen hengenpelastaja.

Mitä ystävät ja tutut ovat sanoneet?

Ihan sellaista ei ole sattunut, että ihmiset eivät tunnistaisi minua. Mutta kyllä, muutos on todellakin ollut huomattava.

Miten vaateostokset sujuvat?

Olen joutunut uusimaan koko vaatevarastoni. Kun aikaisemmin kokoni oli 4XL, nykyään ostan XL-kokoa. Vanhan vyön voin nyt kietoa kolme kertaa vyötäröni ympärille. Kauheaa ajatellakaan…

Mikset onnistunut dieeteissä ennen, mutta nyt pystyt tarkkailemaan ruokavaliotasi?

Ponnistelin aiemmin todella tarkkaillakseni ravitsemustani, mutta parin kilon laihtuminen saattoi päättyä siihen, että tylsistyin ja lihoin viikossa jopa 10 kiloa. Paino heilui ylös ja alas. Leikkauksen jälkeen en voinut syödä liikaa, ja elimistö tottui siihen. Tietysti myös motivaatio oli aivan toinen. Jos silloin tällöin teenkin syntiä, pystyn korjaamaan virheeni nopeasti, eikä painon heilahtelua enää ole.

maovähendusoperatsioon Tallinnas

Testaa soveltuvuutesi

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!