Mistä tiedät, että tarvitset ylipainoosi asiantuntijoiden apua?

Lihavuuden esiintyvyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä maailmanlaajuisesti. Suomessakin noin 20 prosenttia väestöstä on ylipainoisia. Lihavuus katsotaan yhdeksi kroonisista sairauksista, joka voi olla elinikäinen ongelma ja vaatia myös kirurgisia toimenpiteitä. Bariatriaan ja vatsanseinämän korjausleikkauksiin erikoistunut laihdutusklinikan kirurgi tri Martin Adamson kertoo, milloin ylipainoisen pitäisi kääntyä kirurgin puoleen ja mitä leikkaus tarkoittaa.

Jos paino huolettaa, kannattaa rohkeasti hakeutua asiantuntijoiden vastaanotolle

Painostaan huolestuneen kannattaisi aloittaa ravitsemusterapeutista, joka kertoo, miten syödä oikein, jotta saavuttaa terveellisen painon. On myös erittäin tärkeää yhdistää terveellinen ruokavalio fyysiseen aktiivisuuteen ja liikunnan lisäämiseen.

Jos painonnousu on suurta eikä ravitsemusterapeutti tai -asiantuntija ole pystynyt auttamaan, kannattaa ottaa yhteyttä yleislääkäriin. Ei ole mitään syytä pelätä tai hävetä lääkärissä käyntiä painon vuoksi. On hyvä olla huolissaan terveydestään. Jos yleislääkärin toimet eivät näytä riittävän ja halutaan saada terveydentilasta yleiskuva, voi tilata terveystarkastuspaketin yksityiseltä lääkäriyritykseltä. On myös mahdollista valita yksittäisiä kokeita, jotka eivät ole kalliita mutta antavat terveydentilan osalta mielenrauhaa.

Kirurgin luo päädytään yleensä silloin, kun painonpudotus ei onnistu omin voimin ja painoindeksi on kriittisellä rajalla 35–40 tai enemmän ja on ilmennyt myös jokin liitännäissairaus, kuten diabetes tai verenpainetauti, jolloin tulisi jo harkita kirurgista toimenpidettä.

Ota ehdottomasti yhteyttä lääkäriin, kun

  • painonnousuun liittyy yleistä huonovointisuutta
  • ylipaino rajoittaa jotain toimintaa, joka ei ole aiemmin aiheuttanut ongelmia
  • on ilmennyt lihavuuteen liittyvä sairaus
  • BMI osoittaa, että kyseessä on lihavuus

Mikä leikkauksen jälkeen muuttuu?

Elämäntapojen pitää ehdottomasti muuttua leikkauksen jälkeen. Lihavuusleikkauksen jälkeen syödään pieniä ruokamääriä useammin, ja alkoholinkäyttö pidetään minimissä. Vitamiinien jatkuva saanti on välttämätöntä, koska leikkaus aiheuttaa ongelmia tiettyjen ravintoaineiden imeytymisessä.

Löysä iho voi aiheuttaa ongelmia. Noin puolella potilaista on tämä ongelma, mutta korjausleikkaukseen heistä tulee noin kolmannes, joka katsoo ongelman vaikuttavan heidän elämänlaatuunsa.

Lihavuusleikkauksessa käynyt Triinu kertoo, että hänen päätöksensä sai alkunsa epämukavuuden tunteesta, joka vaikutti kielteisesti sekä hänen työ- että yksityiselämäänsä. Syynä oli ylipaino, jonka pudottaminen onnistui erilaisilla dieeteillä mutta joka tuli yhtä nopeasti takaisin.
Hän sanoo olleensa aiemmin monilla eri ruokavalioilla ja treenanneensa sekä itsenäisesti että valmentajien kanssa. ”Lopulta tein geenitestin, ja siinä kävi ilmi, että ongelma on geneettinen. Se on jojoilmiö, jossa laihdun mutta voin saada painon syömällä takaisin hyvin nopeasti. Tein päätöksen leikkauksesta, jotta se saataisiin loppumaan”, hän kertoo.Leikkauspäivän aamuna Triinu painoi 86 kiloa, ja nyt hän painaa 53 kiloa.

Lue Triinun koko tarina TÄSTÄ.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!