Millaisia terveysongelmia mahalaukun ohitusleikkaus lievittää?

Mahalaukun ohitusleikkaus on mahdollisuus äkilliseen painonpudotukseen, joka on käyttöaiheena vain erittäin korkean painoindeksin yhteydessä (+40). Vaikka hoitotoimenpiteeseen liittyykin riskejä, se auttaa paitsi lihavuuden vähenemiseen myös lievittämään lihavuuteen liittyviä terveysongelmia.

Miten mahalaukun ohitusleikkaus auttaa?

Bariatrinen kirurgia kohdistuu suoraan monien ongelmien aiheuttajaan eli lihavuuteen. Usein ei nähdä suoraa yhteyttä korkean painon ja kroonisten vaivojen välillä ja oletetaan, että vaivojen kanssa tulee olla tekemisissä myös leikkauksen jälkeen.

Todellisuudessa mahalaukun ohitusleikkaus auttaa seuraaviin lihavuudesta johtuviin ongelmiin:

  • tyypin 2 diabetes
  • dyslipidemia
  • selkä- ja nivelsärky
  • refluksitauti
  • uniapnea
  • hypertensio, tai lääkkeen tarve vähenee merkittävästi

Ennen kuin potilaalle suositellaan painokirurgiaa, korkean painoindeksin lisäksi tarkkaillaan myös mahdollisia siihen liittyviä terveysongelmia. Niiden olemassaolo saattaa tehdä leikkauksesta käyttöaiheena tarpeellisen kahdesta syystä:

  1. Jos henkilö jäisi omaan epäterveelliseen painoonsa, terveysriskit ovat hyvin suuret.
  2. Leikkaus saattaa ratkaista suuren osan näistä ongelmista.

Kaikista bariatrisen kirurgian vaihtoehdoista mahalaukun ohitusleikkaus on vaativin, mutta se on samalla tehokas ratkaisu vakavimman lihavuuden yhteydessä.

Mitkä ovat riskit?

Kaksi yleisintä ongelmaa, jotka mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen voivat syntyä, ovat:

  • Dumping-oireyhtymä – ruoan liian nopea liikkuminen ruoansulatuskanavan läpi, jonka vuoksi voi aiheutua ripulia, väsymystä ja pahoinvointia. Ongelmasta selviää tasapainoisella ravitsemuksella.
  • Elimistön liian vähäinen vitamiinien ja hivenaineiden saanti, joka voi ilmetä kielteisesti voinnissa ja yleisessä terveydessä. Ongelman ilmetessä voi käyttää ravintolisiä ja valmisteita.

Kaikkein vaikein vaihe on välittömästi leikkauksen jälkeen, joka merkitsee pitkää paranemiskautta ja täysin uutta elämäntapaa, ennen kaikkea ruokailun suhteen. Tästä johtuen leikkausta seuraavat kuukaudet voivat olla rasittavia sekä tunne-elämälle että fyysisesti. Potilaan tukena tänä aikana on kirurgin säännöllinen seuranta, tarvittaessa psykiatrinen apu ja mahdollisuus konsultoida bariatrian sairaanhoitajan kanssa.

Kärsimyksistä ja toimenpiteeseen liittyvistä riskeistä huolimatta mahalaukun ohitusleikkaus on auttanut monia ihmisiä. Lihavuus on ongelma, johon ei ole helppoja ratkaisuja. Kyseessä ei ehdottomasti ole pakotie liikunnasta ja terveellisestä ravitsemuksesta, vaan uusi alku, johon liittyy omia vaikeuksiaan, mutta myös voittoja.

Lue lisäksiMahalaukun ohitusleikkaus antaa tehokkaimman painonpudotuksen

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!