Mahalaukun ohitusleikkaus: mitä tulee tehdä ennen toimenpidettä?

Ylipaino ei ole suinkaan vain turhamaisuuteen liittyvä asia. Kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka tuhoaa ihmisen minäkuvaa, vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavuudeltaan erilaisia sairauksia. Laajemmin ottaen lihavuus lyhentää ihmisten elinikää ja eletyt vuodetkin tuntuvat huonolaatuisemmilta kuin normaalipainoisten elinvuodet. Yksi ratkaisu on mahalaukun ohitusleikkaus.

Tri Rein Adamson on yksi Viron johtavista lihavuusleikkauksia suorittavista kirurgeista. Hän kuuluu Tallinnan kirurgiseuraan ja on toiminut alalla lähes 40 vuotta. Kysyimme tri Adamsonilta, mitä tulisi tehdä ennen leikkaukseen tuloa. ”Olisi hyvä, jos painoa onnistuisi vähentää ennen leikkausta noin viisi prosenttia. Se auttaa vähentämään leikkaukseen liittyviä riskejä ja osoittaa myös sen, että potilas on motivoitunut. Vähintään kuukauden ajan ennen leikkausta tulisi välttää tupakointia, sillä se vahingoittaa verenkiertoa ja vaikuttaa huonosti uusien liitosten parantumiseen”, tri Adamson kertoo ja lisää, että samoin tulisi vähentää alkoholin käyttöä, sillä juuri bypass-leikkausten eli mahalaukun ohitusleikkausten jälkeen alkoholin vaikutus on huomattavasti intensiivisempää.

Mikä mahalaukun ohitusleikkaus eli bypass-leikkaus on? Mahalaukun ohitusleikkaus on yksi painokirurgian hoitotoimenpide, jonka tavoitteena on rajoittaa syötävän ruoan määrää. Kyseessä on hyvin tuloksellinen menetelmä, jonka ansiosta painosi laskee leikkausta seuraavan puolen vuoden aikana merkittävästi. Kannattaa myös korostaa, että mahalaukun ohitusleikkaus on bariatrisen kirurgian toimenpiteistä tehokkain.

Klinikkamme tähänastinen kokemus osoittaa, että lopullinen paino saavutetaan yleensä 18–20 kuukauden kuluttua. Tänä aikana potilas menettää keskimäärin 60–70 prosenttia aiemmasta ylipainostaan.

6 neuvoa siitä, mitä tehdä ennen leikkausta:

  • Perehdy painonpudotusaiheeseen. Lue asiallisia artikkeleita ja kirjoja, katso videoita, keskustele jo leikkauksessa käyneiden ystävien ja tuttavien kanssa. Tule asiantuntijan konsultointiin.
  • Lopeta tupakointi, sillä nikotiini lisää leikkauksen riskejä. Älä käytä alkoholiakaan liikaa, parhaassa tapauksessa ei lainkaan.
  • Syö terveellisesti ja lepää riittävästi. Yritä ruokailla säännöllisesti (kolmesti päivässä) ja syö pienempiä määriä kuin ennen. Syö aterioiden välillä myös terveellisiä suupaloja, esim. pähkinöitä, juureksia ja hedelmiä.Juo paljon vettä ja vältä hiilihapollisia juomia, kahvia sekä kofeiinia sisältävää teetä.Lepää riittävästi, mene aikaisemmin nukkumaan, jotta laadukasta uniaikaa olisi mahdollisimman paljon.
  • Kuntoile. Sinun ei tarvitse heti syöksyä kuntosaliin tai maratonille, päivittäinen kotona suoritettu hillitty voimistelu riittää.
  • Muuta asenteitasi: sekä ruoan, liikunnan että yleisen elämäntyylin osalta. Se, miten ajattelemme, edistää tehokkaasti tottumustemme muotoutumista.
  • Huolehdi henkisestä ja tunne-elämäsi terveydestä. Analysoi kaikkia seikkoja (ihmiset elämässäsi, stressitaso, fyysinen aktiivisuus yms.), jotka voivat vaikuttaa painoosi ja elämään tyytyväisyyteesi.

Jos kiinnostuit lihavuuskirurgiasta, ota meihin yhteyttä! Löydämme sinulle parhaan ratkaisun, jotta voisit taas tuntea olosi hyväksi omassa kehossasi.

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!