Mahalaukun kavennusleikkaus vaikuttaa myönteisesti. Mutta miten tuloksen voi säilyttää?

Jos olet kokeillut erilaisia dieettejä ja lisäksi kuntoillut lähes päivittäin, mutta mikään ei silti auta, on mahalaukun kavennusleikkaus usein ainoa tapaa pudottaa painoa. Bariatrinen kirurgia eli painokirurgia tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että painon vähentämiseen tähdätään leikkauksella, jolla rajoitetaan jatkossa syötävän ruoan määrää. Hoitotoimenpiteen tuloksena on pienempi mahalaukku, joka täyttyy syödessä nopeasti ja aivoihin lähetetään viesti kylläisyyden tunteesta. Mutta miten leikkauksen antama tulos voidaan säilyttää pysyvästi?

Mahalaukun kavennusleikkaus ei ole pelkkä leikkaus. Se merkitsee uskomusjärjestelmän, asenteen ja elämäntavan muuttamista. Toisin sanoen: halutun pysyvän tuloksen säilyttämisen kannalta on hyvä, jos suhtaudut elämään myönteisesti, syöt terveellisesti ja liikut paljon.

HUOM! Sekä ennen leikkausta että sen jälkeen on erittäin tärkeää luottaa omaan kirurgiin ja noudattaa tunnollisesti hänen neuvojaan ja ohjeitaan.

The Health Clinicin kirurgin tri Rein Adamsonin mukaan ravitsemusohjeita on ensimmäisten parin viikon ajan ankarasti noudattava ja tänä aikana saa syödä vain nestemäistä ja pehmeää ruokaa, juodakin pitäisi mieluummin usein ja pieninä määrinä. ”Nämä varokeinot eivät ole leikillään sanottuja, ne annetaan siksi, että välittömänä leikkausta seuraavana kautena ei aiheutuisi komplikaatioita. Leikkauksessa tehdyt uudet liitokset ja ompeleet ovat vielä tuoreita ja voivat suuria määriä syömällä vahingoittua”, Adamson kertoo ja vakuuttaa, että yleensä lihavuusleikkaukset ovat turvallisia ja niiden kuntoutumisaika on lyhyt. ”Hyvä yhteistyö potilaan kanssa takaa hyvän lopputuloksen ja motivoi säilyttämään tuloksen”.

11 neuvoa, jotta mahalaukun kavennusleikkaus antaisi pysyvästi menestyksellisen tuloksen:

 1. Käy kaikilla leikkausta seuraavilla vastaanottokäynneillä, jotka kirurgi on sinulle määrännyt, jotta hän saisi kunnolla seurata paranemistasi. Nämä käynnit ovat myös hyvä motivaattori, joka auttaa sinua pysymään eksymättä oikealla tiellä.
 2. Kuntoile säännöllisesti, juo paljon vettä ja nauti mahdollisimman vähän kofeiinia (ml. myös vihreä ja musta tee).
 3. Kalorien saannin tulee leikkauksen jälkeen olla minimaalista; ohjeiden mukaisesti tämä koskee myös makeita juomia, joita tulisi kokonaan välttää.
 4. Kuuntele kehoasi eli älä syö, jos sinulla ei ole nälkä. Ja kun syöt, tee se tietoisesti, pöydän ääressä ja keskittymällä syömiseen eikä TV:n katseluun.
 5. Älä napostele aterioiden välillä, sillä se voi vahingoittaa pitkäaikaista paranemisprosessia. Syö korkealaatuisia ruokia ja keskity varsinkin proteiineihin, hedelmiin ja juureksiin.
 6. Proteiini on ystäväsi! Se auttaa säilyttämään lihaksia, kun keho vapautuu kerääntyneestä rasvasta vähentyneiden ruokamäärien ansiosta. Proteiinit säilyttävät myös kylläisyyden tunteen kauemmin.
 7. Pureskele ruoka huolellisesti, jotta vatsan olisi helpompaa sulattaa se.
 8. Vältä hiilihapotettuja juomia, sillä ne aiheuttavat vatsassa kaasuja ja jännitystä, mikä puolestaan voi vahingoittaa ompeleita.
 9. Vältä alkoholia, sillä leikkauksen jälkeen se voi kohtuullisestikin nautittuna aiheuttaa vatsahaavoja.
 10. Vältä sokereita. Sokeri on tyhjä kalori, joka nostaa verensokeriarvoja, aiheuttaa nälän tunnetta eikä tarjoa minkäänlaista ravintoarvoa.
 11. Jos suunnittelet lapsen hankkimista, sinun tulisi odottaa sen suhteen ainakin pari vuotta. Kehosi on aluksi tilassa, jossa paino putoaa intensiivisesti, ja se ei olisi lapselle riittävän hyvä kasvuympäristö.

HUOM! Vaikka mahalaukun kavennusleikkaus ei olekaan vaativa leikkaus, kannattaa aina olla pikemmin varovainen kuin huoleton. Jos tunnet, että vointisi on leikkauksen jälkeen huono, ota ehdottomasti yhteyttä omaan lääkäriisi.

Kannattaa huomata seuraavat oireet:

 • Kuume nousee leikkauksen jälkeen 38 asteeseen.
 • Kärsit hallitsemattomasta kivusta.
 • Et pysty pitämään nesteitä sisälläsi.
 • Sinulla on hengitysvaikeuksia.
 • Ulosteessa on verta.
 • Mustelmia syntyy helposti.
 • Ompeleista vuotaa mätää tai vertaa.
 • Vaikea särky jalassa.

Jos kiinnostuit mahalaukun kavennusleikkauksesta, ota meihin ehdottomasti yhteyttä ja tule konsultointiin!

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!