Totta vai tarua? Kuusi väittämää painokirurgiasta

Laihdutusleikkaus on merkittävä, elämää muuttava päätös. Ennen päätöksen tekemistä on tärkeää tietää, mitä siihen liittyy. Seuraavassa esitetään kuusi laihdutusleikkausta koskevaa väitettä ja kerrotaan, miksi ne ovat joko totta tai tarua.

Nopea laihtuminen taattu – TARUA

Se on yksilöllinen. Jotkut laihtuvat ensimmäisen kuukauden aikana 3 kg, toiset 13 kg tai enemmän. Jos joku tuttavasi on käynyt läpi saman leikkauksen, hänen painonpudotuksensa voi olla erilainen. Se riippuu myös alkuperäisestä painosta ja fyysisestä aktiivisuudesta sekä siitä, miten henkilö noudattaa ruokavaliota [Courcoulas et al. 2018].

Liikunta ei ole tärkeää leikkauksen jälkeen – TARUA

Aktiivisuus varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää. Toisesta viikosta alkaen on suositeltavaa tehdä useiden kilometrien kävelylenkkejä. Kannattaa kuitenkin seurata omaa oloa. Juoksua ja kevyttä urheilua voi harrastaa kolmannesta viikosta alkaen leikkauksen jälkeen. Painoja ei kannata nostaa puoleentoista kuukauteen.

Laihdutusleikkauksen jälkeen voi kehittyä alkoholismi – TOTTA

Alkoholin vaikutukset voivat olla voimakkaampia leikkauksen jälkeen. On myös tutkimuksia, jotka osoittavat, että riippuvuuskäyttäytymisen riski kasvaa ohitusleikkauksen jälkeen [Kanji 2019]. Jos juot paljon, et ehkä halua ohitusleikkausta. Alkoholin vaikutukset voivat olla erilaisia ja arvaamattomia.

Laihdutusleikkauksen jälkeen ei voi tulla raskaaksi – TARUA

Laihdutusleikkauksen jälkeisenä nopean laihtumisen aikana, joka kestää 1–1,5 vuotta, ei ole suositeltavaa olla raskaana. Yleisesti ottaen raskaus ja synnytys laihdutusleikkauksen jälkeen ovat turvallisia sekä äidille että sikiölle [Snoek 2021]. On tärkeää, että otat tarvittavat lisäravinteet ja olet säännöllisesti yhteydessä kätilöösi.

Lisäravinteita on otettava koko elämän ajan – TOTTA

Koko elämän ajan on otettava lisäravinteita: erillistä monivitamiinia sekä rauta-, B12-vitamiini-, kalsium- ja D-vitamiinivalmisteita. Nykyään on saatavilla erityisiä laihdutusvalmisteita, jotka sisältävät kaikki tarvittavat hivenaineet.

Jotkut elintarvikkeet ovat täysin kiellettyjä leikkauksen jälkeen – TARUA

Mikään ruoka ei ole kiellettyä. Ruokavalion muutokseen kuuluvat pääasiassa säännöllisempi ruokailu, hitaampi ruokailutahti sekä proteiinien ja kuitujen lisääminen. Ei ole mitään ruokaa, jota sinun pitäisi ehdottomasti olla syömättä. Laktoosi-intoleranssia voi olla enemmän, ja sinun on rajoitettava sekä lisättyjä sokereita että rasvaisia ruokia, mutta ei voida sanoa, ettet saisi syödä mitään.

Viitteet

Courcoulas AP, King WC, Belle SH, et al. Seven-Year Weight Trajectories and Health Outcomes in the Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (LABS) Study. JAMA Surg. 2018;153(5):427-434. doi:10.1001/jamasurg.2017.5025

Kanji S, Wong E, Akioyamen L, Melamed O, Taylor VH. Exploring pre-surgery and post-surgery substance use disorder and alcohol use disorder in bariatric surgery: a qualitative scoping review [published correction appears in Int J Obes (Lond). 2019 Nov;43(11):2348]. Int J Obes (Lond). 2019;43(9):1659-1674. doi:10.1038/s41366-019-0397-x

Snoek KM, Steegers-Theunissen RPM, Hazebroek EJ, et al. The effects of bariatric surgery on periconception maternal health: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod Update. 2021;27(6):1030-1055. doi:10.1093/humupd/dmab022

VARAA AIKA

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!