Oletko kokeillut kaikki dieetit eikä mikään auta? Lääkäri kertoo, milloin olisi aika kääntyä lihavuusleikkauksia tekevän kirurgin puoleen.

The Health Clinicin lihavuusleikkauksia ja vatsanpeitteiden korjausleikkauksia tekevä kirurgi Martin Adamson sanoo, että lihavuusleikkaus on tärkeä päätös, jota ei kannata tehdä kevyin perustein, vaan ensin pitäisi yrittää pudottaa painoa omin keinoin. Milloin sitten viimeistään olisi syytä hakea apua lääkäriltä?

Yhtenä hyvänä mittarina voidaan Adamsonin mukaan pitää kehon painoindeksiä ja ylipainosta johtuvia sairauksia: jos painoindeksi on 35 ja samanaikaisesti esiintyy sairauksia, tai jos painoindeksi on 40, sairauskassa korvaa leikkauksen (Virossa, Suomessa korvausta voi hakea Kelasta). Leikkausta voi harkita myös, jos ei enää selviä omin keinoin. Martin Adamson painottaa, että sairaalloinen lihavuus on kuin mikä tahansa muukin krooninen sairaus, ja hoidon viivyttämiseen liittyy riskejä. Jopa siinä määrin, että leikkausta ei enää voida tehdä, koska siihen liittyvistä ongelmista on tullut liian vakavia. 

Surullinen tosiasia: sellaista elinjärjestelmää ei ole, johon ylipaino ei vaikuttaisi haitallisesti.

Ensimmäinen askel on varmasti ruokavalion korjaaminen, mutta äärimmäisiin ruokavalioihin ei kuitenkaan kannata ruveta. “Dieettien ongelma on siinä, että vastassamme on näläntunne, joka on varsin voimakas ärsyke, ja kestäviä tuloksia on vaikea saavuttaa. Pitkällä aikavälillä hyvin harva pystyy noudattamaan ruokavaliota, ja usein painoa tulee takaisin entistäkin enemmän”, sanoo Adamson selittäen näin, miksi äärimmäiset ruokavaliot eivät ole potilaan terveyden etu. 

Ruokavalioon tulisi yhdistää myös fyysisen aktiivisuuden lisääminen. Pitää kuitenkin muistaa, että jos painoa on liikaa, liikunta voi johtaa nivelongelmiin, jotka vaikeuttavat liikkumista. Surullinen tosiasia on, että joidenkin on painonsa vuoksi vaikea liikkua, ja jos ruokavalio yksinään ei riitä pitämään painoa kurissa, ollaan niin sanotusti umpikujassa.

lihavuusleikkaus
Oletko kokeillut kaikki dieetit eikä mikään auta? Lääkäri kertoo, milloin olisi aika kääntyä lihavuusleikkauksia tekevän kirurgin puoleen. 1

Ruokavalioon tulisi yhdistää myös fyysisen aktiivisuuden lisääminen.

“Jos on toistuvasti yrittänyt laihduttaa, lisätä liikuntaa ja muuttaa elintapoja, mutta siitä ei ole ollut apua, on ehkä syytä kääntyä kirurgin puoleen. Ei ole järkeä toistaa samaa uudelleen ja uudelleen ja odottaa erilaisia tuloksia”, Adamson toteaa. “Paino ei kuitenkaan ole ainoa mittari; jos samanaikaisesti esiintyy sairauksia, kannattaa harkita leikkausta.” 

Ylipainoisen tulisi ehdottomasti kääntyä bariatrisen kirurgin puoleen, jos hänellä on diagnosoitu diabetes, kohonnut verenpaine tai nivelkulumia. Lihavuusleikkaukset auttavat ehkäisemään aivohalvausta, sydänkohtausta ja pahanlaatuisia kasvaimia. Ei ole sellaista elinjärjestelmää, johon ylipaino ei vaikuttaisi haitallisesti. 

lihavuusleikkaus
Oletko kokeillut kaikki dieetit eikä mikään auta? Lääkäri kertoo, milloin olisi aika kääntyä lihavuusleikkauksia tekevän kirurgin puoleen. 2

Asiakkaat voivat käydä konsultaatiossa kätevästi Helsingissä. Leikkaukset tehdään laivamatkan päässä Tallinnassa.

Elämäntapojen tulee muuttua myös leikkauksen jälkeen

Leikkaus ei saa olla ensimmäinen vaihtoehto, sillä kyseessä on suuri elämänmuutos, ja potilaan on myös itse ponnisteltava kovasti muuttaakseen elämäntapojaan. Muutoin painoa alkaa tulla takaisin myös leikkauksen jälkeisinä vuosina. 

Leikkauksen jälkeen elämäntyyliä on muutettava sekä ruokavalion että liikunnan osalta, jotta elimistö pysyy uusissa painolukemissa. Leikkaus toimii kuitenkin katalysaattorina, joka auttaa merkittävästi painon pudottamisessa. 

The Health Clinic
Oletko kokeillut kaikki dieetit eikä mikään auta? Lääkäri kertoo, milloin olisi aika kääntyä lihavuusleikkauksia tekevän kirurgin puoleen. 3

The Health Clinic on Virossa ensimmäinen ja kokenein oman alansa klinikka, joka vuonna 2009 aloitti bariatristen leikkausten tarjoamisen yksityisasiakkaille.

Eräänä syynä siihen, miksi tottumuksia on helpompi muuttaa leikkauksen jälkeen, on Adamsonin mukaan se, että näläntunnetta on vähemmän ja vatsa tuntuu täydeltä nopeammin. Lihavuusleikkauksen jälkeen paino alkaa laskea, mikä motivoi potilasta. Tästä seuraa, että hän on halukas noudattamaan uusia tapoja ja on fyysisesti aktiivisempi. 

Tästä tulee lumipalloefekti: kun paino laskee, tulee hyvä mieli, usko onnistumiseen saa toimimaan edelleen – ja paino putoaa entisestään. 

Kirurgi Martin Adamson kuitenkin korostaa, että lihavuusleikkausta ei tule pitää ihmelääkkeenä, joka antaa motivaatiota ja saa painon katoamaan kuin taikaiskusta. Kun painoindeksi on tarpeeksi alhainen, painoa pitäisi pystyä pudottamaan tottumuksia muuttamalla. Jos dieetit eivät kuitenkaan toimi, on myös muita vaihtoehtoja, kuten mahalaukkupallo.

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!