Mikä on semaglutidi ja miten se auttaa laihtumaan?

Sosiaalinen media kuhisee julkaisuja innovatiivisesta laihdutuslääkkeestä semaglutidista, joka on auttanut monia ihmisiä saavuttamaan hyviä laihdutustuloksia. Laihdutusklinikan kirurgi tri Sander Kütner kertoo, mikä se on ja miten se auttaa laihtumaan.

Diabeteksen hoitoon kehitetyllä lääkkeellä havaittiin laihduttava vaikutus

Semaglutidi kehitettiin alun perin diabeteksen hoitoon. Lääketutkimusten yhteydessä kuitenkin huomattiin, että sillä on merkittävä painoa vähentävä vaikutus. Se nimittäin lisää insuliinin eritystä ja alentaa näin verensokerin tasoa. Vatsan motoriikka hidastuu ja nälän tunne vähenee. Tämä auttaa syömään pienempiä annoksia ja siten vähentämään painoa.

Milloin semaglutidia voisi harkita?

Yleensä semaglutidia suositellaan, kun painoindeksi on yli 27 ja ylipainoon liittyy samanaikaisia sairauksia, kuten diabetes, verenpainetauti, nivelongelmat, masennus ja ahdistuneisuus. Se soveltuu kuitenkin myös henkilöille, joiden painoindeksi on yli 30, kun liitännäissairauksia ei ole.

Jos painoindeksi on yli 40, pitäisi jo harkita laihdutusleikkausta. Semaglutidi voidaan silti tässäkin yhdistää kirurgiaan esimerkiksi käyttämällä sitä ennen laihdutusleikkausta tai sen jälkeen painonpudotuksen tehostamiseksi. Sekin auttaa, että lääkäri pyytää laihduttamaan ennen leikkausta, jotta leikkaaminen olisi mahdollista.

Millainen hoito on?

Semaglutidia on saatavana sekä injektionesteenä että tablettina. Sitä käytetään kuitenkin pääasiassa ruiskutettavana liuoksena, jota potilas ruiskuttaa itseensä kerran viikossa.

Useimmissa tapauksissa hoitojakso kestää kuudesta kuukaudesta vuoteen, jonka aikana keskimääräinen painonpudotus on 5–15 % kehon painosta.

Pelkkä lääke ei kuitenkaan riitä, vaan myös tottumuksia tulee muuttaa. Tätä varten on tärkeää saada neuvoja ravitsemusterapeutilta, jonka kanssa yhteistyössä voi saavuttaa pysyviä terveellisiä elämänmuutoksia. Tärkeää on myös fyysinen aktiivisuus, joka on tietysti myös helpompaa ilman jatkuvaa nälän tunnetta ja pienemmällä kehon painolla.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kuten kaikilla lääkkeillä, myös semaglutidilla on haittavaikutuksia. Näitä ovat pahoinvointi, kylläisyyden tunne ja ruoansulatuskanavan ongelmat, kuten ummetus tai ripuli.

Semaglutidihoitoa saanut Leen kertoo: ”Minulle se oli erittäin hyvä ratkaisu ongelmaani. Käyttö oli hyvin helppoa ja mukavaa. Ehdottomasti hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua leikkausta.”

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!