Lihavuusleikkaus saattaa auttaa myös hedelmällisyyteen

Lihavuus on yleinen syy hedelmällisyyteen tai raskaaksi tuloon liittyviin ongelmiin. Erittäin suuri paino voi vaikuttaa myös raskauden kulkuun ja lapsen terveyteen. Naisia, joille elämäntapojen muuttaminen ei ole tuonut tarvittavaa painon menetystä tai joiden terveystila vaikeuttaa laihtumista, ja joilla on lapsen saamiseen liittyviä vaikeuksia tai riskejä, saattaa lihavuusleikkaus auttaa.

Miten lihavuus vaikuttaa hedelmällisyyteen ja raskaaksi tuloon?

Lihavuudesta on kyse silloin, kun painoindeksi eli pituuden ja painon suhde ylittää lukeman 30. Suuri paino vaikuttaa sekä miesten että naisten hedelmällisyyteen. Naisilla ylipaino saa kehon tuottamaan liikaa naissukuhormonia, joka estää munasolun hedelmöittymistä. Myös sikiön kehitykseen lihavuus voi vaikuttaa kielteisesti, ja se liittyykin usein epämuodostumiin ja keskenmenoon.

Useille kyse ei ole vain elämäntavoista, vaan muista terveysongelmista, jotka ovat joko lihavuuden aiheuttaneet tai pitävät sitä noidankehässä. Emme tarkoita tässä vain pyöreämpiä linjoja, vaan painoa, josta terveys ilmiselvästi kärsii. Lihavuusleikkaus on vakavammissa tapauksissa ratkaisu, josta seuraava äkillinen painon menetys auttaa useampaankin lihavuuteen liittyvään terveydelliseen ongelmaan, ml. hedelmättömyyteen.

Lihavuusleikkaus auttaa moneen ongelmaan

Lihavuusleikkauksen ja siihen liittyvien erilaisten ratkaisujen (mahalaukun muovipanta, mahalaukkuun viety pallo, plikaatio, ohitusleikkaus, resektio) tavoitteena ei ole ainoastaan painon menetyksessä auttaminen. Henkilöt, jotka turvautuvat tähän mahdollisuuteen, kärsivät usein monista muista lihavuudesta aiheutuvista tai ainakin siihen liittyvistä terveysongelmista, jotka estävät tavallisen menetelmän käyttöä tai eivät anna sen lainkaan vaikuttaa.

On paljon niitä, joiden tulee käyttää lääkkeitä, joiden väistämätön sivuvaikutus on valitettavasti painonnousu. Niinpä erilaiset henkiset ja fyysiset häiriöt voivat tehdä yksinkertaiselta tuntuvan fyysisen toiminnan joillekin ylivoimaisen raskaaksi. On monia, joiden suuri paino ei rajoitu vain suurena olemiseen, vaan asettaa heidät elämän kannalta tärkeiden kysymysten eteen. Usein yksi näistä kysymyksistä on terveiden jälkeläisten saaminen ja kyky huolehtia heistä.

Keskustele lääkärin kanssa mahdollisuuksistasi

Lihavuusleikkaus on indisoitu painoindeksin mukaan. Eri hoitotoimenpiteet ja niiden edellyttämät painoindeksit eli BMI:t (Body Mass Index) ovat seuraavat:

  • Mahalaukkuun viety pallo – BMI alkaen 27
  • Mahalaukun muovipanta – BMI alkaen 35 (30, jos on samanaikaisia sairauksia)
  • Mahalaukun plikaatio, resektio ja ohitusleikkaus – BMI alkaen 40 (35, jos on samanaikaisia sairauksia)

Hedelmällisyyteen ja raskauteen liittyviä ongelmia voi testata. Jos syynä on suuri paino ja siihen liittyvät muut terveysongelmat, lihavuusleikkaus voi olla ratkaisu.

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!