Lihavuusleikkaus ja raskaus – mikä on tärkeää?

Terveellinen paino on raskaaksi tulon ja raskauden normaalin kulun kannalta tärkeä tekijä. Jos lihavuusleikkaus on sinun osaltasi käyttöaiheeksi katsottu hoitotoimenpide, niin miten se voi vaikuttaa raskauteen?

Leikkausta seuraava aika

Painosta, josta päästään eroon, sekä hoitotoimenpiteestä paranemisen kulusta riippuen on suositeltavaa suunnitella raskaus 18 kuukaudesta kahteen vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen. Suositukselle on kaksi syytä:

  • Kehon tulee kuntoutua – leikkaus on joka tapauksessa eräänlainen trauma ja raskaus ja synnytys asettavat keholle oman kuormituksensa.
  • Painon pudottaminen vaatii aikaa – terveellisempi paino auttaa tulemaan raskaaksi helpommin ja edistää sekä normaalia raskautta että lapsen terveyttä.

Lihavuusleikkaus ei ole kosmeettinen hoitotoimenpide, vaan valinta olla terveempi. Leikkauksen jälkeen sekä keho että ymmärrys tarvitsevat aikaa uuteen elämäntapaan ja minäkuvaan sopeutumiseen. Kysymys ei ole vain mahdollisista terveyteen liittyvistä komplikaatioista – vaikka raskaus onkin usein myönteinen elämänmuutos, on tärkeää olla siihen valmiina ilman häiritseviä tekijöitä.

Lihavuus ja raskaus

Lihavuus merkitsee valitettavasti riskejä sekä äidille että kehittyvälle sikiölle ja myöhemmin kasvavalle lapselle. Lihavuus:

  • vaikeuttaa hedelmöittymistä;
  • voi aiheuttaa raskauden aikana epämukavuuksia (pieniä tulehduksia, korkeaa verenpainetta, närästystä, päänsärkyä ym.);
  • voi aiheuttaa komplikaatioita (keisarileikkauksen tarvetta, infektioita, syntymävammoja ym.).

Lapselle äidin lihavuus voi merkitä:

  • suurta syntymäpainoa,
  • lihavuutta tai kehitysongelmia myöhemmässä elämässä,
  • epämuodostumia.

Painon pudotus, johon lihavuusleikkaus antaa mahdollisuuden, auttaa vähentämään näitä riskejä.

Lihavuusleikkaus ja sen riskit

Leikkaukseen suoranaisesti liittyvät raskauskomplikaatiot ovat harvinaisia, ja pitempi kuntoutumisvaihe auttaa vähentämään niitä entisestäänkin. Ongelmia voivat aiheuttaa ennen kaikkea kivennäisaineiden ja vitamiinien puutos, joka jättää myös lapsen tarvittavista aineista paitsi. Tämä saattaa puolestaan aiheuttaa vastasyntyneen pienipainoisuutta tai ennenaikaisen syntymän.

Kaikkein tärkeintä raskauden aikana on tarkkailla ravitsemustaan ja varmistua siitä, että kaikki tarvittavat ravintoaineet ovat ruokapöydällä tai ainakin ravintolisien tai valmisteiden muodossa saatavina. On myös tärkeää konsultoida lääkärin kanssa tästä aiheesta, jotta muutkin mahdolliset ongelmat kartoitetaan ja parhaat ratkaisut löydetään.

Aihetta kannattaa käsitellä ennen leikkausta

Ennen jokaista leikkausta tarjoamme perusteellisen konsultoinnin, jossa voi käsitellä myös raskauteen liittyviä kysymyksiä. Lihavuusleikkaus ja bariatrinen kirurgia yleensäkin on mahdollisuus parantaa elämänlaatuaan ja terveyttään huomattavasti. Äidiksi tulo saattaa samoin olla tulevaisuuden hyvinvoinnin kannalta tärkeä aihe, joten kysy rohkeasti!

Ota meihin yhteyttä!

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!