Lihavuusleikkauksen kriteerit: kenelle se sopii?

Ikä, huono elämäntapa ja sairaudet voivat nostaa painoa jyrkästi. Ongelmaan auttaa tavallisesti elämäntavan muutos: enemmän liikkumista ja kuntoilua ja vähemmän epäterveellisiä ruokia. Toisinaan painon pudottaminen ei kuitenkaan ole helppo tehtävä, ja avuksi pitää ottaa vakavammat menetelmät eli lihavuusleikkaukset. Samalla on kuitenkin huomioitava sekin, että aivan kaikille lihavuusleikkaus ei sovi. Tutkimme tänään blogikirjoituksessamme sitä, millaisia lihavuusleikkauksen kriteerit ovat.

The Health Clinicin arvostettu kirurgi tri Martin Adamson suosittelee tulemaan lihavuusleikkauskonsultointiin, kun paino on noussut nopeasti tai kun kyseessä on pitkäaikainen huoli painosta.

”Hoidon myöhästymisen vuoksi voi ilmetä kroonisia sairauksia, joiden hoitaminen saattaa osoittautua hankalaksi. Lihavuus on monitahoinen sairaus sekä syidensä, ilmenemismuotojen että hoitovaihtoehtojen arvioinnin osalta. Hoitopäätöstä tehtäessä otamme painon lisäksi huomioon myös potilaan tottumukset ja tavoitteet sekä ehdottomasti myös samanaikaiset krooniset sairaudet. Näiden osalta tulee ennen kaikkea kiinnittää huomiota diabetekseen”, kertoo Martin Adamson, ja lisää, että kirurgisen hoidon osalta voi valita monesta eri menetelmästä, joka mahdollistaa maksimaalisen yksilöllisen lähestymistavan. ”On hienoa todeta, että ihmisten terveystietoisuus kasvaa ja konsultointiin tulijoita ja avunsaajia on päivä päivältä yhä enemmän”, kirurgi sanoo päätteeksi.

Miten sitten lihavuusleikkauksen matka jatkuu sen jälkeen, kun olet tehnyt päätöksen, että haluat juuri sen avulla pudottaa painoasi? Kyseessä on tiimityö. Potilaiden sopivuutta arvioivat tavallisesti ravitsemusneuvoja, kirurgi ja parhaassa tapauksessa myös psykologi. Sinulla pitää nimittäin ehdottomasti olla hyvän yleisterveyden lisäksi myös henkistä vahvuutta, jotta leikkaus ja sitä seuraava vaihe olisivat mahdollisimman helpot.

HUOM! Kaikkien kirurgisten hoitotoimenpiteiden tapaan tulee lihavuusleikkaustenkin yhteydessä ottaa huomioon mahdolliset riskit.

Vaadittavat lihavuusleikkauksen kriteerit ovat seuraavat:

  • Kuntoilu ja dieetti eivät ole pitkän ajan kuluessa auttaneet. Säännöllinen kuntoilu, yleinen fyysinen aktiivisuus ja terveellinen ravitsemus ovat tosin normaalipainon perusteita, mutta on myös erikoistapauksia, joissa kumpikaan niistä ei valitettavasti auta. Tällaisia tapauksia varten onkin tarkoitettu lihavuusleikkaus, joka pelastaa ongelman kourissa kärsivän hädästä. Näitä tapauksia säätelevät puolestaan yleiset lihavuusleikkauksen kriteerit, joita alan lääkärit noudattavat kaikkialla maailmassa.
  • Painoindeksi on 40 tai enemmän. Lihavuusleikkaus tulee kysymykseen silloin, kun painoindeksi on noussut jo yli 40. Tiedoksi se, että normaali painoindeksi on välillä 19–25. Painoindeksi on osoittaja, joka kertoo pituuden ja painon suhteen. Sen voi mitata tässä.
  • Painoindeksi on 35 tai enemmän ja sinulla on jokin vakava sairaus, esim. tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine tai uniapnea.

Lisäksi huomioon otetaan ravitsemuksellinen ja painohistoria, terveyden- ja psykologinen tilanne, motivaatio säilyttää leikkausta seuraava terveellinen elämäntapa sekä potilaan ikä.

Mitä lihavuusleikkauksen vaihtoehtoja The Health Clinic -klinikalla on saatavilla?

  • Mahalaukkuun viety pallo (2450/3150 euroa)
  • Mahalaukun muovipanta (4500 euroa)
  • Mahalaukun plikaatio (4500 euroa)
  • Mahalaukun resektio (5150 euroa)
  • Mahalaukun ohitusleikkaus (5150 euroa)
  • Mahalaukun mini-ohitusleikkaus (5150 euroa)

Jos kiinnostuit lihavuusleikkauksesta, ota meihin yhteyttä!

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!