Laihdutusleikkaus: 3 yleistä myyttiä

Koska paino on usein meidän yhteiskunnassamme huomion kohteena, kaikenlaista puhetta riittää pitempään myös silloin, kun aiheena on laihdutusleikkaus. Paino-ongelmat ovat varsin yleisiä, lihavuus ja mahdollisuudet sen kanssa kamppailuun ovat osin myös tabu, jonka vuoksi usein leviää vääriä käsityksiä.

Käsittelemme ja kumoamme nyt kolme yleisintä laihdutusleikkauksiin liittyvää myyttiä.

Myytti nro 1: Lihavuus on yhtä vaarallista tai vaarattomampaa kuin lihavuusleikkaus tai mahalaukun ohitusleikkaus

Vaikka erilaisissa hoitotoimenpiteissä, joita laihdutusleikkaus käyttää onkin tiettyjä riskejä, leikkauksesta seuraavat elämäntapamuutokset ja painon putoaminen ovat paljon varmempi keino huolehtia terveydestään kuin pelata lihavuudella onnenpeliä.

Jokaisen ruumiinrakenne ja taipumukset ovat erilaiset ja siksi ei ole oikein alkaa arvioida sitä, mikä on ”vaarattomampaa”. Joku henkilö voi olla lihava ilman, että siihen liittyisi tyypillisiä terveysongelmia. Sitä ei voi kuitenkaan kiistää, että normaalia suurempi paino aiheuttaa terveysriskejä.

Myytti nro 2: Normaali henkilö aloittaa vain liikunnan ja dieetin eikä mene leikattavaksi

Valitettavasti evoluutio ei ole vielä poistanut ihmiseltä vaistoa kerätä nälkäaikaa varten rasvaa. Lihavuuteen liittyy usein myös terveysongelmia, jotka estävät tekemään elämässä myönteisiä muutoksia, kuten masennus, ärtyisyys, unihäiriöt, nivelongelmat, helposti aiheutuva yliväsymys jne. Painonpudotusta voivat estää myös erilaiset sairaudet, lääkkeet tai vain perinnölliset taipumukset.

Laihdutusleikkaus ei ole taikakeino painonpudotukseen. Siihen kannattaa pikemmin suhtautua mahdollisuutena, joka edistää uuteen elämäntapaan siirtymistä jo varsin hankalassa tilanteessa.

Myytti nro 3: Laihdutusleikkaus johtaa varmasti uusiin terveysongelmiin

Niiden riskien vähentämiseen, joita leikkauksen jälkeen voisi esiintyä, kuten esimerkiksi vitamiinien tai kivennäisaineiden puutos, kaikki hoitotoimenpiteessä käyneet henkilöt saavat mukaansa perusteellisen ravitsemusohjelman ja -suositukset. Leikkauksen jälkeen saatavilla on sekä lääkärin että bariatrisen kirurgian sairaanhoitajan tuki ja konsultointimahdollisuus.

Yleensä leikkausta seuraavat mahdolliset terveysongelmat ovat vain pikkuasioita siihen elämänlaadun heikentyneen tasoon verrattuna, jota lihavuus saattaa aiheuttaa.

Muistilista

  • Laihdutusleikkausten käyttöaiheena on lihavuus, joka alkaa painoindeksistä 30.
  • Kyseessä on ratkaisu, joka on auttanut ihmisiä saavuttamaan terveellisemmän painon.
  • Päätös hoitotoimenpiteestä tulee aina tehdä harkitusti ja perusteellisen konsultoinnin jälkeen.

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!