Hyvä tietää – laihdutusleikkaus

Suuri paino ja lihavuus voivat aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia ja erilaisten ratkaisujen etsiminen niihin ei ole asia, jota tulisi hävetä. Laihdutusleikkaus on tehokas vaihtoehto auttamaan sinua matkalla parempaan kuntoon ja vointiin. Tätä vaihtoehtoa harkittaessa saattaa herätä monenlaisia kysymyksiä:

  • Missä tilanteessa leikkaus on kohdallani tarpeen?
  • Millaisia leikkausvaihtoehtoja on?
  • Millaisia muutoksia ja käännekohtia minulla olisi odotettavissa?
  • Millaista tukea voin leikkauksen jälkeen saada?

Milloin leikata?

Laihdutusleikkauksen harkinnassa lähdetään ennen kaikkea henkilön pituuden ja painon suhteesta eli painoindeksistä. Alaraja, jonka mukaan henkilö katsotaan ylipainoiseksi, on 25. Lihavuus sen sijaan alkaa 30:sta. Lihavuusleikkaus on apukeino kamppailussa lihavuutta vastaan varsinkin silloin, kun painoindeksisi ylittää 30 kg/m2 ja sinulla on diagnosoitu juuri tästä johtuvia sairauksia (esim. tyypin 2 diabetes, uniapnea, sydämen vajaatoiminta ym.) tai painoindeksisi ylittää 40 kg/m2, sairauksista riippumatta.

Erilaiset vaihtoehdot

Leikkauksen vaihtoehtojen valinnassa otetaan huomioon potilaan erikoispiirteet. Vaihtoehdoissa on sekä ei-kirurgisia (käsittää apuvälineiden asentamisen mahalaukun toiminnan helpottamiseksi) että kirurgisia vaihtoehtoja (käsittää mahalaukun pienentämisen). Tuloksia tuovat tällöin hoidoista johtuvat pienemmät ruokamäärät.

Entä leikkauksen jälkeen?

Vartalotyypistäsi ja jatkossa tehtävistä valinnoista riippuen sinua voi odottaa nopea ylipainon menetys suuruusluokassa 50–70 %. Se edellyttää tosin tiettyjä elintapojen muutoksia, mutta laihdutusleikkauksen ansiosta ne on paljon helpompi toteuttaa. Kaikenlaiset muutokset elämässä vaativat toteutuakseen jonkinlaista sykäystä. Laihdutusleikkaus voi varmasti tarjota sen.

Lääkäri valvoo

Laihdutusleikkaukseen liittyy erilaisia hoitoja ja vaatimuksia, jotka varmistavat potilaan prosessin edistymisen turvallisuuden ja tehokkuuden. Laihdutusleikkausta edeltää perusteellinen konsultointi kirurgin kanssa ja erilaiset analyysit. Yleisesti käytössä olevat standardit vaativat, että potilasta autetaan leikkausta seuraavaa ravitsemusta ja liikuntaa koskevilla ohjeilla. Leikkausta seuraava vaihe käsittää tavallisesti myös jälkitarkastuksia lääkärillä jopa kuuden kuukauden aikana ja vuoden mittaista tukirakennetta siltä varalta, että herää mitä tahansa kysymyksiä. Lääkärit osaavat myös usein ohjata henkilöitä tarvittaessa terapiaan tai henkilökohtaisen valmentajan ohjaukseen.

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!