Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon!

Rein Adamson on eräs Viron kokeneimmista bariatrisista kirurgeista. Hänen asiakaskuntaansa kuuluu yhä enemmän suomalaisia. Adamsonin mukaan potilailla on toisinaan tapana luulla, että toimenpide ratkaisee kaikki elämän ongelmat, vaikka niin ei tietenkään ole. Bariatrinen kirurgia auttaa parantamaan monia terveysindikaattoreita – se normalisoi verenpainetta ja mahdollistaa liikunnan ja urheilun, jotka puolestaan vaikuttavat koko kehoon. 

Rein Adamson, joka tekee yli 100 leikkausta vuodessa, suhtautuu vakavasti jokaiseen leikkaukseen, sillä siihen liittyy myös riskejä. Sen vuoksi leikkauspäätöstä kannattaa harkita tarkoin.

mahalaukun pienennysleikkausta
Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon! 1

Bariatrinen kirurgia auttaa parantamaan monia terveysindikaattoreita – se normalisoi verenpainetta ja mahdollistaa liikunnan ja urheilun, jotka puolestaan vaikuttavat koko kehoon.

Komplikaatiot voidaan jakaa kolmeen ryhmään

Rein Adamson kertoo, että laihdutusleikkaukseen liittyvät komplikaatiot voidaan jakaa kolmeen ryhmään – leikkauksen aikaiset, leikkauksen jälkeiset ja myöhäiset komplikaatiot. Leikkauksessa voi tulla vastaan mutkikkaita anatomisia tilanteita, verenvuotoa, mutta myös teknisiä ongelmia. “Yleensä ne pystytään ratkaisemaan leikkauksen aikana”, kirurgi rauhoittelee. Komplikaatioita esiintyy vähän, noin 2 prosentissa tapauksista. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että leikkausaika on lyhentynyt huomattavasti, ja siksi anestesiaan liittyviä komplikaatioita on vähemmän. Rein Adamson kertoo, että kun 15 vuotta sitten leikkaus kesti 6–7 tuntia, nyt se kestää 1–1,5 tuntia. Tämä on lääkärien kokemuksen karttumisen ja lääketieteellisten laitteiden kehittymisen ansiota. 

Leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista yleisimpiä ovat verenvuoto, vuoto ommelkohdasta sekä joskus myös leikkaushaavasta. Vuoto ilmenee yleensä melko nopeasti leikkauksen jälkeen, ja oireita ovat vatsakipu, kuume ja kiihtynyt pulssi. “Lääkärin on siis oltava erittäin tarkkana, otettava potilaan kertomat oireet vakavasti ja tarvittaessa suoritettava tietokonetomografia, jonka avulla saa tarkempaa tietoa. Joskus saatetaan joutua tekemään uusintaleikkaus”, lääkäri kertoo ja lisää, että yleensä paraneminen on nopeaa. 

Myöhäinen komplikaatio mahalaukun pienennysleikkauksen jälkeen voi olla esimerkiksi refluksitaipumus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että osa potilaista tarvitsee leikkauksen jälkeen vatsahappoja vähentävää lääkitystä. “Joissain tapauksissa voi myös olla tarpeen tehdä korjausleikkaus. Esimerkiksi silloin, kun potilas kärsii refluksista, mahalaukun pienennysleikkaus voidaan tehdä uudelleen mahalaukun ohitusleikkauksena”, lääkäri sanoo. 

Onnistuneen ja suuren painonpudotuksen seurauksena iho voi veltostua kehon eri alueilla. Noin 50–60 prosenttia potilaista voi tästä syystä tarvita kirurgista hoitoa. Yleisimmät leikkaukset ovat vatsan, rintojen sekä olkavarsien ja reisien plastiikkakirurgia.

Bariatrinen kirurgia
Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon! 2
Bariatrinen kirurgia
Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon! 3

Triinu ennen ja jälkeen leikkauksen. Mahalaukun pienennysleikkauksen jälkeen hänelle tehtiin myös vatsaplastiikka ja rintojen kohotusleikkaus.

Elämäntapamuutos on välttämätön

Laihdutusleikkauksen jälkeen ongelmaksi voi muodostua ravintoaineiden puutos varsinkin, jos potilas ei käytä tarvittavia ravintolisiä eikä noudata ravitsemusterapeutin neuvoja. 

Rein Adamson tähdentää, että ravintolisiä on käytettävä koko loppuiän. Nykyään se on kuitenkin helppoa. Ei tarvitse ottaa useita eri tabletteja tai kapseleita, koska saatavilla on erityisiä bariatrisia lisäravinteita, joissa kaikki tarpeelliset vitamiinit ja kivennäisaineet on yhdistetty yhteen kapseliin tarvittavina annoksina. 

Tupakoitsijoiden kannattaa huomioida, että tupakointi on suositeltavaa lopettaa kuukautta ennen leikkausta. Tämä parantaa sisäisten ompeleiden ja haavojen paranemista. Tupakointi voi aiheuttaa häiriöitä kudosten verenkierrossa. 

Vasta-aiheet

Pitkän kokemuksen omaava kirurgi sanoo, että aiemmin merkittävä vasta-aihe oli ikä. Rajana leikkaukselle oli 60–65 vuoden ikä. Nykyään ikärajaa on pystytty hivuttamaan melko korkealle, ja bariatrisia leikkauksia tehdään myös 70-vuotiaille ja vanhemmille. “Jos leikkaus antaa 10 vuotta lisää elinikää, se askel kannattaa ottaa, mikäli muita sairauksia ei ole kovin paljon”, hän selventää. Leikkausta ei kuitenkaan tehdä, jos iäkäs henkilö kärsii sydänsairauksista tai muista vakavista kroonisista sairauksista, joiden vuoksi riskit olisivat liian suuret. 

Bariatrinen kirurgia
Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon! 4

69-vuotias Mikko pystyi mahalaukun pienennysleikkauksen jälkeen jatkamaan suurta intohimoaan – matkustelua.

Eräs vasta-aiheista on alkoholismi. Psykiatri voi kieltää leikkauksen, sillä alkoholismi voi pahentua leikkauksen jälkeen. Bariatrinen työryhmä koostuu monialaisista asiantuntijoista: kirurgista, ravitsemusneuvojasta ja psykologista. Tarvittaessa voidaan konsultoida myös muita asiantuntijoita. 

Paljon on itsestä kiinni!

Rein Adamson tähdentää, että paljon riippuu myös potilaasta itsestään: siitä, kuinka motivoitunut ja aktiivinen hän on leikkauksen jälkeen. “Esimerkiksi liikkeelle lähteminen pian leikkauksen jälkeen vähentää verisuonitukosten riskiä”, hän toteaa. 

Bariatrinen kirurgia
Harkitsetko mahalaukun pienennysleikkausta? Lue seuraavasta, mitä kannattaa ottaa huomioon! 5

Rein Adamson on eräs Viron kokeneimmista bariatrisista kirurgeista, ja hänen leikkauspöydällään käy yli 100 laihdutusleikkauspotilasta vuodessa.

Vaikka laihdutusleikkaukseen liittyy aina riskejä, leikkausta kannattaa harkita, jos muista painonpudotusmenetelmistä ei ole ollut apua. Työssään Adamson kohtaa usein suomalaisia, jotka tulevat hänen vastaanotolleen pettyneinä erilaisiin laihdutusmenetelmiin ja kyllästyneinä ylipainon aiheuttamaan raskaaseen oloon. Leikkauksen jälkeen naiset ovat kokeneet saaneensa lisää itseluottamusta ja miehet puhtia. “Eräs äskettäin leikkauksessa käynyt suomalainen asiakas kertoi, että hänellä tuntuu nyt olevan energiaa vaikka muille jakaa!” Kirurgi iloitsee, että bariatrinen kirurgia auttaa monia sellaisia, jotka eivät ole saaneet apua muista menetelmistä. VARAA AIKA

VARAA AIKA KONSULTAATIOON

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!