Tunnetko itsesi usein epäonnistuneeksi ja riittämättömäksi, koska painonhallinta on sinulle niin vaikeaa? Et ole yksin kokemuksesi kanssa! Ylipainon, lihavuuden ja painonhallinnan kanssa kipuilevat ihmiset kokevat hyvin usein ymmärtämätöntä ja syyllistävää palautetta arkielämässään. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Lihavuus ei johdu tahdon voiman puutteesta tai huonosta itsekurista. Lihavuuden ja painonhallinnan haasteiden synty on hyvin monien tekijöiden summa. Nämä samat haasteet koskettavat todella monia suomalaisia.
Vuonna 2023 Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tekemä Terve Suomi- tutkimuksen mukaan noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (30 kg/m2). Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta. Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla, joista joka kolmannella on lihavuutta.
Tutkimuksesta on julkaistu artikkeli Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilla joulukuussa 2023. Artikkelin yhteenvedossa kerrotaan, että Terve Suomi -tutkimuksesta kutsuttiin laajaan terveystarkastukseen 10 000 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä. Heistä 5 800 (58 % kutsutuista) osallistui terveystarkastukseen. Lihavuus ja painonhallinnan haasteet koskettavat vuosi vuodelta yhä enemmän suomalaisia kuten tämä alla näkyvä kaavio osoittaa.
Terveydelle kaikkein haitallisin lihavuuden muoto, vyötärölihavuus on vieläkin yleisempää. Vyötärölihavuutta esiintyy lähes joka toisella aikuisella. Vyötärölihavuuden raja-arvona pidetään naisilla yli 90 sentin ja miehillä yli 100 sentin vyötärönympärystä. Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä. Diabetesriskitestin tulosten perusteella liki 160 000 suomalaista sairastuu tyypin 2 diabetekseen seuraavan 10 vuoden aikana, jos riskitekijöihin ei puututa. Diabetesta sairastaa naisista 10 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia. Tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa suomalaista. Viidesosa heistä sairastaa tautia tietämättään.
Tutkimuksen mukaan Lihavuus ja vyötärölihavuus ovat yleistyneet viime vuosina juuri työikäisillä eli 20–64-vuotiailla. Työikäisillä miehillä lihavuus on lisääntynyt 3 prosenttiyksikköä ja naisilla 4 prosenttiyksikköä vuoteen 2017 verrattuna. Keskimittaisen miehen paino on noussut 1,6 kg ja naisen 1,8 kg.
Terve Suomi -tutkimuksessa todettiin myös, että joka toisella aikuisella on joko verenpainelääkitys tai kohonnut verenpaine. Tämä tarkoittaa yli 2 miljoonaa henkilöä.Jopa puolella verenpainelääkitystä käyttävistä verenpaineet eivät ole hoitotavoitteessa. Tilanne ei ole parantunut vuodesta 2017. ”Lihavuuden yleistyminen nostaa verenpaineita tulevaisuudessa. Tämä on nähtävissä myös kolesteroliarvoissa.” toteaa ylilääkäri Lara Lehtoranta.
Yli 3 miljoonaa suomalaista sairastaa rasva-aineenvaihdunnan häiriötä, eli heillä on joko kohonneet veren kolesterolipitoisuudet tai kolesterolilääkitys. Noin neljäsosalla kolesterolilääkityksen käyttäjistä on edelleen korkeat kolesteroliarvot. Erityisen huolestuttavaa on veren triglyseridirasva-arvojen kasvu työikäisillä. ”Triglyseridirasvojen pitoisuutta lisäävät vyötärölihavuus, runsas alkoholin käyttö sekä ruokavalio, joka sisältää paljon kovaa rasvaa sekä vähäkuituisia hiilihydraatteja”, Lehtoranta kertoo.
Tämän ei kuitenkaan tarvitse päteä sinun kohdallasi. Jo pienikin painon pudotus auttaa huomattavasti vähentämään ylipainoon ja lihavuuteen liittyviä terveyshaittoja. Sinä voit ottaa tänään omalla kohdalla rohkean askeleen katsoa rehellisesti painonhallinnan haasteitasi ja etsiä itsellesi sopivaa tukea näiden haasteiden voittamiseksi!
Tarjoamme sinulle useita erilaisia pakettivaihtoehtoja painonhallinnan tueksi. Tänään on hyvä päivä ottaa ensimmäinen askel elämäntapamuutokseen. Tule rohkeasti juttelemaan tilanteestasi sairaanhoitajamme kanssa. Varataan sinulle etäkonsultaatio aika ja etsitään yhdessä juuri sinulle sopiva apukeino pysyvään painonhallintaan!
Viite: https://thl.fi/-/terve-suomi-tutkimus-suomalaisten-lihominen-aiheuttaa-jo-merkittavia-ongelmia-yhteiskunnallisten-toimien-aika-on-nyt