Annamme neuvoja: ruokavalio lihavuusleikkauksen jälkeen

Lihavuuden yhteydessä leikkaus on vasta ensimmäinen askel, sillä sitä seuraava ravitsemus on yhtä tärkeä kuin leikkaus itse. Eli kuten sanonta toteaa: kun kerran yli koiran pääsee, niin kyllä yli hännän pääsee. Pelkkä leikkaus ei riitä, vaan täytyy noudattaa myös erityisesti sitä varten laadittua ravitsemusohjelmaa. Kerromme tässä blogikirjoituksessa siitä, millainen on tasapainoinen ruokavalio lihavuusleikkauksen jälkeen.

The Health Clinicin kliininen ravitsemusterapeutti Anni Laas vahvistaa, että lihavuusleikkausta eli mahalaukun pienennysleikkausta seuraava ruokavalio eroaa muista dieeteistä siinä, että se vaihtelee erilaisina leikkausta seuraavina vaiheina, toisin sanoen jokaisessa vaiheessa on myös erilaiset painotuksensa. ”Ruokavalio lihavuusleikkauksen jälkeenvaihtelee. Ravitsemusta koskevat suositukset muuttuvat jatkuvasti ja voivat erota toisistaan valitun leikkaustyypin mukaan (mahalaukun ohitusleikkaus, mahalaukun mini-ohitusleikkaus, sleeve eli mahalaukun pitkittäinen resektio ja mahalaukun piennennys eli plikaatio). Olemme laatineet potilaillemme perusteellisen elämäntapaohjeen erityisine resepteineen, jotka auttavat toimimaan järjestelmällisesti ja helposti erilaisissa leikkausta seuraavissa vaiheissa. Yksilöllisen lähestymisen kannalta tarvitaan ehdottomasti myös neuvojaa, joka voi tarvittaessa auttaa potilasta ja ohjata häntä ongelmista selviytymisessä”.

Leikkauksen jälkeen pitää muuttaa tähänastisia syömis- ja juomistottumuksia. Tulee noudattaa ravitsemussuosituksia, joiden tavoitteena on varmistaa tasapainoinen ja optimaalinen ruokavalio olosuhteissa, joissa ruokamäärät ovat merkittävästi vähentyneet ja ruoan imeytyminen ei enää ole aivan entisensä kaltainen. ”Ohjeita noudattamalla on mahdollista ennalta ehkäistä ravinteiden puutetta ja välttää lihasmassan liiallista häviämistä. Näin saavutetaan todennäköisemmin myös toivottu painon väheneminen ja vältytään komplikaatioilta sekä painonnousulta jatkossa”, Laas kertoo.

Anni Laas korostaa, että ruokavalio ravitsemusleikkauksen jälkeenvaatii täyden huomion ja että ravitsemuksen ja elämäntyylin muutosten vakiinnuttaminen on tarpeen. Laasin mukaan uudesta elämäntavasta pitää tulla osa päivittäistä elämää. ”Sopeutetun ravitsemuksen lisäksi potilaan tulisi käyttää myös ravitsemusasiantuntijan tai kirurgin suosittelemia ravintolisiä, olla fyysisesti aktiivinen ja seurata yhteistyössä lääkärin kanssa veriarvojaan säännöllisesti, ts. ainakin kerran vuodessa”, Laas selvittää ja lisää, että parhaat mahdolliset tulokset saavutetaan terveydenhoitotiimin ja potilaan välisellä hyvällä yhteistyöllä sekä kokonaisvaltaisella lähestymisellä.

Miksi säännöstelty ruokavalio lihavuusleikkauksen jälkeenon tärkeää?

  • Se totuttaa sinut syömään pienempiä määriä, jotta uusi ja pienempi vatsasi pystyisi sulattamaan syödyn ruoan turvallisesti.
  • Se säätelee kehosi painoa ja pitää sen tasapainossa.
  • Se auttaa vähentämään leikkausta seuraavia riskejä.

Aivan yleiskäyttöistä ravitsemukseen liittyvää ratkaisua ei ole olemassa, sillä jokainen meistä on erilainen ja erityinen. Ruokavalio totuttaa sinut palaamaan vähitellen kiinteään ruokaan, joka kestää noin pari kuukautta.

7 ruokavaliovinkkiä, joita tulee lihavuusleikkauksen jälkeen noudattaa:

  • Juo nesteitä, jotta elimistössäsi olisi aina riittävästi vettä. HUOM! Juo vettä 20–30 minuuttia ennen aterioita ja niiden jälkeen, älä ruokailun aikana.
  • Syö ruokaa ja juo nesteitä hitaasti, jotta ruoka ja nesteet eivät kulkeutuisi ohutsuoleen liian nopeasti ja liian suurina määrinä.
  • Ensimmäisten viikkojen aikana suosittelemme syömään mieluummin ruokia, jotka on soseutettu sauvasekoittimella. Pehmeitä ruokia (raejuusto, kananmunat, keitetyt juurekset yms.) voit syödä parin viikon kuluttua. Pureskele niitä silloinkin huolellisesti, kunnes ne ovat rakenteeltaan sosemaisia.
  • Syö päivittäin proteiinipitoisia ruokia, esimerkiksi kananmunaa, kalaa, kanaa, kalkkunaa, vähärasvaisia maitotuotteita ja tofua. Ruokavalio voisi koostua ruoista, joissa ei ole runsaasti sokeria tai rasvaa.
  • Vältä ehdottomasti alkoholia.
  • Noin kahdeksan viikkoa leikkauksen jälkeen voit palata tavalliseen terveelliseen ruokavalioon ja syödä myös kiinteitä ruokia, mutta vältä jatkossakin hiilihappoisia juomia ja ruokia, joihin on lisätty paljon sokeria tai jotka ovat rasvaisia tai hyvin mausteisia.

Jos haluat tulla konsultointiin, ota meihin yhteyttä!

Varaa aika konsultaatioon

Löydä sisäinen
itsevarmuutesi!